Τη στιγμή που οι Γερμανοί κόπτονται για το άνοιγμα των αγορών της ευρωζώνης και ζητούν να πέσει άπλετο φως στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας, φροντίζουν να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση για τις γερμανικές εταιρείες και να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του τζόγου που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει την αφαίρεση της άδειας και την επιβολή αυστηρών προστίμων στις στοιχηματικές εταιρείες σε περίπτωση που οι γερμανοί παίκτες ποντάρουν σε sites τους τα οποία στοιχηματίζουν σε άλλες αγορές.

Δηλαδή, μια διεθνής εταιρεία που θα πάρει άδεια, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κανένας γερμανός πολίτης δεν θα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που η ίδια προσφέρει σε ιστότοπους που έχει σε άλλες χώρες. Αυτό φυσικά είναι αδύνατον να ελεγχθεί. Ετσι, καμμία ξένη στοιχηματική εταιρεία δεν θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στη γερμανική αγορά.
Με τον τρόπο αυτό η γερμανική κυβέρνηση ευελπιστεί να καταργήσει στην πράξη την υποχρεωτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άνοιγμα της αγοράς του τζόγου.

Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να μην βγουν στη φόρα τα άπλυτα των γερμανικών τραπεζών. Τα πολυδιαφημισμένα νέα stress tests θα είναι εξίσου χαλαρά με αυτά του περασμένου καλοκαιριού. Παρά τις πιέσεις για αυστηρά κριτήρια που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών ομίλων, τελικά όλα δείχνουν ότι και αυτά τα stress tests δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Και δεν θα ανταποκρίνονται γιατί οι γερμανικές πιέσεις επέβαλαν λιγότερη διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών και χαλαρά οικονομικά σενάρια. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους της ευρωζώνης δεν προβλέπεται ούτε ως ακραίο σενάριο, ενώ το κούρεμα (haircut) στα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν οι τράπεζες επηρεάζει μόνο το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτιμάται σε τρέχουσες τιμές.

Έχοντας την ευχέρεια να μεταφέρουν τα ομόλογα στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο για διακράτηση ως τη λήξη τους δεν θα υποστούν καμία ζημιά εφαρμόζοντας και τα πιο ακραία σενάρια. Ετσι εκτιμάται ότι ακόμα και οι πιο αδύναμες γερμανικές τράπεζες _με κάποιες εξαιρέσεις που θα χρειασθούν μικρή κεφαλαιακή ενίσχυση_ θα περάσουν τα τεστ.

Με τον τρόπο αυτό η Ανγκελα Μέρκελ αποφεύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη το γερμανικό δημόσιο _δηλαδή ο γερμανός φορολογούμενος_ για τη σωτηρία των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες κρύβουν πολλούς «σκελετούς στις ντουλάπες» καθώς ήταν πρωταθλητές στις επενδύσεις όχι μόνο σε ομόλογα των χωρών της περιφέρειας αλλά και σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα, όπως τα αμερικανικά subprimes.

Τη στιγμή λοιπόν που η γερμανίδα καγκελάριος πρωτοστατεί στην προπαγάνδα για το άνοιγμα των αγορών και την ανάγκη απόλυτης δημοσιονομικής διαφάνειας στην Ελλάδα και τις άλλες περιφερειακές χώρες, εξασφαλίζει προνομιακό καθεστώς στις γερμανικές εταιρείες και κρύβει με επιμέλεια τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών, καθυστερώντας την εξυγίανση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και την επίλυση της κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά… made in Germany!

gpapai@dolnet.gr