Εικασίες, υπολογισμοί, φήμες: Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συζητείται όλο και περισσότερο στο Βερολίνο. Η αφορμή γι αυτό ήταν οι διφορούμενες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουγγρική πόλη Γκένγκελε. Εν όψει των αυξανόμενων αμφιβολιών, για το αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να ξαναβγεί, όπως έχει προγραμματιστεί, στις διεθνές αγορές από τα μέσα του 2012, ο γερμανός υπουργός απέφυγε να εκφράσει, όπως το έκανε σταθερά μέχρι τότε, την εμπιστοσύνη του στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί μέχρι τότε» είπε. «Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις». Η Γερμανία πάντως, πρόσθεσε καθησυχαστικά, θα συμβάλει ενεργά και «αλληλέγγυα» στην επίλυση των νέων προβλημάτων, που ενδεχομένως θα προκύψουν στο ερχόμενο διάστημα.

Από τότε, η αναδιάρθρωση άλλαξε μορφή στη Γερμανία. Από απλός «φαντομάς», που περιφερόταν μόνο στα μέσα ενημέρωσης, παίρνει τώρα σάρκα και οστά σε πολιτικό επίπεδο. Τα οικονομικά επιτελεία και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ασχολούνται σοβαρά με το θέμα – το πότε θα τεθεί επίσημα προς συζήτηση στη γερμανική Βουλή είναι μάλλον θέμα χρόνου.

Η εξέλιξη αυτή είχε αρχίσει βέβαια πολύ νωρίτερα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικου στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής στο Βερολίνο, οι κυριότερες ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους εκπροσώπους των γερμανικών κομμάτων, αφορούσαν στην αναδιάρθρωση.

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών συνεχίζει βέβαια να παριστάνει τη «Σφίγγα». «Δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο στο θέμα της αναδιάρθρωσης πέρα από τις δηλώσεις του κ.Σόιμπλε» δήλωσε χθες στο «Βήμα» εκπρόσωπος του υπουργείου. Όμως οι πολιτικές «Κασσάνδρες» στα διάφορα κόμματα, όπως, για παράδειγμα, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, επιμένουν όλο και πιο φωνακτά ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, να αποδεχτεί έγκαιρα το «μοιραίο». «Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για όλους» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος.

Συναγερμό βαράνε και πολλοί γνωστοί οικονομολόγοι. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση» δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (κοινώς «συμβούλιο των σοφών») Λαρς Φελντ. «Τα βάρη που έχει παραείναι μεγάλα, και η οικονομική της εξέλιξη παραείναι άσχημη».

Ο πανικός, που έχει καταλάβει τους οικονομολόγους, δεν οφείλεται μόνο στην Ελλάδα. Ο φόβος μιας άλλης «σοφού», της Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, είναι ότι ο «έλληνας ασθενής» θα μολύνει με την αναδιάρθρωση και άλλες οικονομικά υγιέστερες χώρες και ζητά, ως εκ τούτου, μέτρα προστατευτικής απομόνωσης της Γερμανίας από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τέτοιες εισηγήσεις δεν εισακούγονται βέβαια άκριτα από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, συντείνουν όμως στην εμπέδωση της ιδέας περί αναδιάρθρωσης και σε πολιτικό επίπεδο.