«Το ακριβό πετρέλαιο επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη»

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, η οποία έχει φθίνουσα τάση τους τελευταίους μήνες, όπως υπογραμμίζει στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Η Υπηρεσία, παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση φέτος, για πρώτη φορά μετά από αναθεωρήσεις προς τα πάνω των σχετικών εκτιμήσεων της, επί έξι συνεχείς μήνες.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση, η οποία έχει φθίνουσα τάση τους τελευταίους μήνες, όπως υπογραμμίζει στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η Υπηρεσία, παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση φέτος, για πρώτη φορά μετά από αναθεωρήσεις προς τα πάνω των σχετικών εκτιμήσεων της, επί έξι συνεχείς μήνες.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι να μην είναι συμβατή με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει διαπιστώσει πως «η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο παρέχει, εδώ και μερικούς μήνες, ενδείξεις επιβράδυνσης, επηρεαζόμενη αρνητικά από τα πολύ υψηλά
επίπεδα των τιμών».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διατήρησε, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τη φετινή ζήτηση. Όπως και στην έκθεση του Μαρτίου, η ΙΕΑ αναμένει να ανέλθει η φετινή ζήτηση στα 89,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με το 2010.

Η παραγωγή μαύρου χρυσού κατέγραψε πτώση τον προηγούμενο μήνα, κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα και διαμορφώθηκε στα 88,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λόγω της μείωσης κατά περίπου 70% της παραγωγής λιβυκού πετρελαίου, όπως διαπιστώνει η ΙΕΑ.

Σήμερα, Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά. Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 109,62 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι τα 107,87.

Το Μπρεντ ενισχύθηκε έως 0,50% στα 124,57 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει κατά 1,6%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk