Εσοδα ένα δισ. δολάρια το χρόνο από τα πετρέλαια


Εσοδα που θα φθάσουν το 1 δις. δολλάρια το χρόνο για περίπου 15 χρόνια μπορεί να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από την εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου που θα αντληθούν.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζουν τα αποθέματα στην Ελλάδα σε 500 εκατομμύρια βαρέλια, που με τιμή στα 100 δολάρια μεταφράζονται σε τζίρο 50 δισ. δολάρια και δημόσια έσοδα στα 15 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαπενταετίας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ, στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες υιοθετήθηκαν προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της αγοράς πετρελαίου και θα διευκολύνουν σημαντικά την συμμετοχή μεγάλων ξένων στις έρευνες: η μείωση της φορολογίας στο 20% από 40% με το δημόσιο να έχει επιπλέον έσοδα από τα δικαιώματα και το μερίδιο από την παραγωγή που θα λαμβάνει είναι ένα μέτρο.

Επίσης υιοθετήθηκε η καθιέρωση των διαδικασιών ανοιχτής προσέλευσης επενδυτών –ερευνητών (opendoor)που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Κύπρου και απέδωσε ενώ αυξάνεται στα 8 χρόνια η ερευνητική περίοδος των υπό αδειοδότηση οικοπέδων. Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και δημιουργούν αισιοδοξία ότι το εγχείρημα της αξιοποίησης του πετρελαϊκού πλούτου, μπορεί να έχει καλύτερη τύχη σε σχέση με τις αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.

Λιγνιτωρυχείο Βεύης


Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ι. Μανιάτη για το θέμα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, με βάση τις προσφορές που έχουν υποβληθεί για την εκμίσθωσή του, το δημόσιο αναμένεται να αποκομίσει ένα σύνολο μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια. Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των πέντε προεπιλεγέντων που θα παρουσιαστεί στη βουλή και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον τελικό ανάδοχο. Η διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα βρίσκεται σε εξέλιξη επί 7(!) συναπτά έτη με δύο άκαρπους διαγωνισμούς.

Τέλος, περί τα 300-400 εκατομμύρια περιμένει το Δημόσιο από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αν και οι σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη δώσει τις τελικές προτάσεις για το υπόδειγμα αποκρατικοποίησης και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν όπως η option της ΔΕΗ για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ ου θα πρέπει να απαλλοτριωθεί.

Εφόσον τελικά η ΔΕΠΑ αποκρατικοποιηθεί μαζί με την θυγατρική της (ΔΕΣΦΑ) που έχει τη μεταφορά του αερίου και τις εγκαταστάσεις, η αποκρατικοποίηση μπορεί να αποφέρει διπλάσια έσοδα από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΠΑ πέτυχε συμφωνία με τον βασικό προμηθευτή της, τη ρωσική Gazprom,για μείωση της τιμής προμήθειας την οποία θα μετακυλίσει στους πελάτες της, όπως είπε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Πρόεδρός της κ. Χ. Σαχίνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk