Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν εξοφλήσει τμηματικά τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, τότε από την Παρασκευή τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα εργάζονται νύχτα και αργίες

«Μπλακ άουτ» στον ελληνικό ενάεριο χώρο, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, αναμένεται να δημιουργήσει η κινητοποίηση των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι, εάν δεν εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, θα σταματήσουν να εργάζονται νυχτερινά, αργίες και Κυριακές από τις 15 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ έχουν λαμβάνειν από 400 έως 500 ευρώ κατ’ άτομο για υπερωριακή εργασία των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου. Τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που λαμβάνει το δημόσιο από τα διερχόμενα αεροσκάφη και ανέρχονται περίπου σε 23 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, κ. Β. Αλεβιζόπουλος «κάναμε μία εξωδική δήλωση – γνωστοποίηση, καλώντας τον διοίκητη της ΥΠΑ να τροποποιήσει τα πτητικά προγράμματα μετά τις 15 Απριλίου, καθώς, εφ’ όσον δεν πληρωνόμαστε, δεν θα εργαζόμαστε αργίες, νυχτερινά και Κυριακές».

Πρακτικά, εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υπαλλήλων της ΥΠΑ, τότε από αυτή την Παρασκευή όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν θα λειτουργεί από τις 22.30 έως τις 07.30, όπως επίσης και τις αργίες και τις Κυριακές, κάτι που θα δημιουργήσει τεράστιες απώλειες τόσο στα έσοδα από τα τέλη διέλευσης των αεροσκαφών όσο και στον τουρισμό.

Και αυτό διότι μόνο τη νύχτα διέρχονται από την Ελλάδα πολλά αεροσκάφη από τους πέντε αεροδιαδρόμους, τα οποία καταβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια στην ΥΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, αύριο Τρίτη το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ θα συνεδριάσει, προκειμένου να επικυρώσει την κήρυξη απεργίας διαρκείας από την Παρασκευή έως το τέλος του 2011 για τις ώρες και ημέρες, για τις οποίες οι υπάλληλοι δεν αμείβονται.

«Ζητάμε μία ειλικρινή συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο, από το οποίο περιμένουμε να μας πει πότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή μας και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμά της. Δεν ζητάμε τα λεφτά «εδώ και τώρα», διότι καταλαβαίνουμε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας» συμπληρώνει ο κ. Αλεβιζόπουλος.