Κατάργηση των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας με διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τα πειραματικά σχολεία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις ακόμη σημαντικές αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, μια από τις οποίες είναι η κατάργηση και της κατηγορίας της κατηγορίας του 10%. Των υποψηφίων δηλαδή που διεκδικούσαν κάθε χρόνο συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βάση την βαθμολογία παλαιότερων ετών. Η κατάργηση της κατηγορίας του 10% θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Ετσι, από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όποιος θέλει να διεκδικήσει θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ξαναδίνει πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα που απαιτούνται.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στην δημοσιότητα ο αριθμός των εφετινών εισακτέων, που θα κυμαίνεται εφέτος γύρω από τις 83.000, σημαντικά μικρότερος δηλαδή από τον αντίστοιχο περυσινό, που έφθασε τις 88.000.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που επιφέρει στον θεσμό των πανελλαδικών το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι:

1. Καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφοίτων λυκείων προηγούμενων ετών με την κατηγορία του 10%. Πρόκειται για το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούσαν 10.000 με 12.000 άτομα ετησίως.

2. Όπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα», ισότιμο απολυτήριο θα δίνεται σε όσους απόφοιτους λυκείου θέλουν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις, με εκείνους που θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις (σύστημα αντίστοιχο με την «πέμπτη δέσμη»του παρελθόντος).Ωστόσο, όποιοι επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν όποτε το επιλέξουν και πανελλαδικές εξετάσεις.

3. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας θα ανακοινώνεται ένα τουλάχιστον μήνα πριν την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται αφού ζητηθεί η γνώμη της Συγκλήτου κάθε Πανεπιστημίου και του Συμβουλίου κάθε ΤΕΙ, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Η τροπολογία αυτή θα ισχύει από την εφετινή χρονιά.

4. Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών. Η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα, που δήλωσαν, θα γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος.

Ακόμη, για τις σχολές ή τα τμήματα όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, στο παραπάνω σύνολο μορίων θα προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του βαθμού των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή.

Τι θα ισχύει για τις μετεγγραφές

Οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ασθενείς κλπ) καταργούνται και θεσπίζεται ειδική κατηγορία εισαχθέντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στην κατηγορία αυτή θα δίνονται εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και οι δικαιούχοι τους δεν θα έχουν εκ των υστέρων δυνατότητα μετεγγραφής τους σε άλλο Ίδρυμα, από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν.

Οι πρόσθετες αυτές θέσεις δεν θα ξεπερνούν το 20% από τον αρχικό αριθμό εισακτέων σε κάθε τμήμα. Ο αριθμός τους θα είναι αντίστοιχος του προσωπικού και των υποδομών κάθε τμήματος.

Ταυτόχρονα όμως, θεσπίζεται και ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος (τα 50.000 ευρώ ετησίως). Ειδικά για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών θα μπορούν να κερδίζουν μια θέση σε αυτό το επιπλέον ποσοστό θέσεων, μόνο εφόσον το οικογενειακό εισόδημα τους δεν ξεπερνά ετησίως τις 50.000 ευρώ. Εάν όμως έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και παρόλα αυτά επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης θα κρίνονται με βαθμολογικά κριτήρια ανάλογα με την επίδοση τους και τη δήλωση προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο.

Έτσι, ο κάθε υποψήφιος των ειδικών κατηγοριών θα κρίνεται αρχικά για τις προβλεπόμενες θέσεις σε κάθε τμήμα που αφορούν όλους τους υποψηφίους με βάση το σύνολο των μορίων και τη σειρά προτίμησης.

Εάν δεν εισάγεται στο τμήμα πρώτης προτίμησης, θα κρίνεται εκ νέου για τις πρόσθετες ειδικές θέσεις του ίδιου τμήματος με βαθμολογικά κριτήρια. Εάν δεν εισαχθεί ούτε με αυτό το ποσοστό, η παραπάνω διαδικασία θα συνεχίζεται για την επόμενη προτίμησή του.