Διαύλους τόσο προς το καθεστώς Καντάφι όσο και προς τους αντικαθεστωτικούς έχει ρίξει η Αθήνα σε μία προσπάθεια να αποκτήσει τον ρόλο που πιστεύει ότι της αναλογεί στην κρίση της Λιβύης. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι, σε αντίθεση με την πληθωρική στάση της Τουρκίας, μπορεί να αποτελέσει πιο αξιόπιστο και αποδεκτό συνομιλητής στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης.
Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης, υπό τον πρόεδρο της Νότιας Αφρική Τζέικομπ Ζούμα, βρίσκεται από χθες στη Λιβύη για συναντήσεις τόσο με τον Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη όσο και με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, η πλευρά Καντάφι απεδέχθη το σχέδιο για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Καθώς όμως τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης αλλάζουν πολύ συχνά, παρέμενε άγνωστο τι θα έπρατταν οι αντικαθεστωτικοί που έχουν και αυτοί επιδείξει μαξιμαλιστική στάση επιμένοντας ότι πρώτα πρέπει να αποχωρήσει ο Καντάφι και μετά να ακολουθήσει εκεχειρία ή ο,τιδήποτε άλλο.
Αίγυπτος, Λουξεμβούργο, Κατάρ και Βερολίνο
Ο κ. Δρούτσας επισκέπτεται αρχικά την Αίγυπτο, η οποία θεωρείται τόσο από την Αθήνα όσο και συνολικά από τη Δύση ως η χώρα – μοντέλο που θα μπορούσε να καθορίσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο, όπως ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νασίμ αλ – Αραμπί, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Οι συνομιλίες του δεν θα περιοριστούν μόνο σε διμερή ζητήματα, ενόψει και των προγραμματιζόμενων προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, αλλά θα επεκταθούν και στην υπόθεση της Λιβύης, όπου λόγω παραδοσιακών δεσμών και γειτνίασης το Κάιρο γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Ακολούθως, την Τρίτη, ο κ. Δρούτσας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Εκεί, σε μία κίνηση που θα πρέπει να θεωρείται μήνυμα προς την πλευρά Καντάφι, έχουν κληθεί και κατά τα φαινόμενα θα συμμετάσχουν, ατύπως, και οι αντικαθεστωτικοί. Την επομένη, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Κατάρ όπου θα συνεδριάσει η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη. Το θέμα της Λιβύης θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο όπου επίσης θα πάρει μέρος ο κ. Δρούτσας.
Ελπίδες και προσδοκίεςΗ Αθήνα θα επιθυμούσε να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν άλλωστε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι απλή στρατιωτική λύση δεν μπορεί να υπάρξει.
Ωστόσο, το αν η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας θα προηγηθεί ή όχι της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί κρίσιμο στοιχείο, με την ελληνική κυβέρνηση πάντως να ευνοεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη ενός διαλόγου. Εκ των πραγμάτων πάντως, δεν θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει μία τέτοια πρωτοβουλία, θα μπορούσε όμως να βοηθήσει σε κάποια σημεία. Επιπλέον, και στο πλαίσιο της ΕΕ, η Αθήνα εμφανίζεται να έχει καταθέσει ιδέες για την ανθρωπιστική πλευρά της κρίσης.
Προς το παρόν πάντως, φαίνεται να χάνει έδαφος μία κοινή ελληνοτουρκική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα μετά τις βιαστικές κινήσεις της Αγκυρας να μεσολαβήσει μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών.