Βιβλίο – «Η περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα»

Η ψηφοφορία «διά σφαιριδίων» η οποία κατοχυρώθηκε για να καταπολεμηθεί η νοθεία, η φράση το «ρίχνω δαγκωτό», σημείο αναγνώρισης ότι ο ψηφοφόρος εκτέλεσε το χρέος του προς τον υποψήφιο και δάγκωνε το σφαιρίδιο πριν το ρίξει στην κάλπη και βεβαίως η φράση του Χαρ. Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμε», η πλέον ίσως επίκαιρη φράση, ξαναζωντανέψαν στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά στην παρουσίαση του βιβλίου των κ. Γ. Ρωμαίου «Η περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009).

Πρόκειται για ένα πολύτομο, άκρως ενδιαφέρον έργο τού πρώην υπουργού και πρώην διευθυντή του «Βήματος», οι δύο τόμοι του οποίου εκδόθηκαν και οι άλλοι δύο τόμοι πρόκειται να εκδοθούν έως το τέλος του έτους.

Μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, στο οποίο ήταν παρόντες και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές, ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, πρώην διοικητές τραπεζών κ.ά., οι ομιλητές κκ. Ευ. Βενιζέλος, υπουργός Εθνικής Aμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Π. Καψής και o γενικός γραμματέας Εταιρίας Ποινικού Δικαίου Ι. Παπαδογιαννάκης, ξετύλιξαν ολόκληρη την ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Π. Τσίμας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας κομμάτων ανοιχτής κοινωνίας, όπως τα χαρακτήρισε, κόμματα «μεταπλειοψηφικά», όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα απαντήσουν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το «πρωτόγνωρο», ενώ όλοι οι ομιλητές επιχείρησαν να κρίνουν την πορεία του κοινοβουλευτισμού στην σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk