Με τον «τιτανικό» παραλλήλισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας την κυβέρνηση, η οποία, «βυθίζεται μέσα στα αδιέξοδά της», γιατί, όπως είπε, μόνο μέλημα των πολιτικών της επιλογών είναι «να σωθούν οι τράπεζες και όχι η κοινωνία, όχι οι μικρομεσαίοι, όχι οι εργαζόμενοι». Από τα Χανιά της Κρήτης, όπου περιόδευσε την Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, «παρά την αποτυχία της πολιτικής της», επιμένει να βαθαίνει ακόμα περισσότερο την πολιτική του μνημονίου και ετοιμάζει νέα μέτρα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη που όπως είπε « υποκλίνονται στον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα του κ. Καρατζαφέρη». Τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι ο άνθρωπος «που πριν μερικά χρόνια έκανε στη βουλή ερωτήσεις για το αν ο Σημίτης έχει εβραϊκή καταγωγή και που σήμερα είπε ότι τα πλοία με παράνομους μετανάστες πρέπει να βυθίζονται. Που ψήφισε το μνημόνιο. Που πριν λίγο καιρό, ζήτησε να αναπτύξει η Ελλάδα πυρηνική ενέργεια. Που τώρα ζητάει εκλογές γιατί με την παραπαίουσα κυβέρνηση το μνημόνιο κολλάει. Και το σύστημα αναζητά τρόπους να το ξεκολλήσει». Και συμπλήρωσε: «Να το χαίρονται λοιπόν το παιδί για τα θελήματα οι σοσιαλιστές που κυβερνάνε τη χώρα, και που δεν τσιγκουνεύονται τα καλά λόγια για την Ακροδεξιά».
Χαρακτήρισε αναγκαία την απεμπλοκή της χώρας από το «μνημόνιο της χρεοκοπίας» και τη συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο «την εφαρμογή ενός ελάχιστου προγράμματος λίγων αλλά σημαντικών στόχων με πρώτο και κύριο τον στόχο της αναδιανομής του πλούτου και του εισοδήματος».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι οποιοδήποτε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάταξης της χώρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει δύο εξειδικευμένες προτάσεις: «Η πρώτη αφορά τη δημιουργία μιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση, τη δανειοδότηση, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η δεύτερη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όχι την εκποίηση. Όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά την αξιοποίησή της μέσα από μια διαδικασία που θα μπορέσει να αποκομίσει πόρους και για δημόσιες επενδύσεις και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, για τη στήριξη αυτού που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή».