Πρωτόκολλο συνεργασίας για την αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψαν τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος και ο ισραηλινός υπουργός Τουρισμού κ. Σταζ Μισέζνικοφ στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε στο πλαίσιο της 3ης κοινής ελληνοϊσραηλινής επιτροπής για την Τουριστική Συνεργασία αφορά δράσεις που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, της κρουαζιέρας, του προσκυνηματικού και πολιτιστικού τουρισμού, τη δημιουργία κοινών ταξιδιωτικών πακέτων, αλλά και τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Η αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ αναμένεται να είναι εντυπωσιακή την εφετινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα ανέλθουν στις 400.000. Το 2010 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 57,36%, φθάνοντας τους 171.823 επισκέπτες, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 σημειώθηκε μέση άνοδος 18% και τον Φεβρουάριο 33%. Ευκαιρίες παρουσιάζει επίσης ο τομέας της κρουαζιέρας καθώς το 2010 επισκέφθηκαν τη χώρα 50.000 Ισραηλινοί.

Ενας από τους στόχους του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η στήριξη της αεροπορικής σύνδεσης Τελ Αβίβ – Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 Ισραηλινοί θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Flying Carpet. Η αεροπορική εταιρεία από τις 15 Μαρτίου πραγματοποιεί απευθείας δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, τα οποία θα αυξηθούν από το Εβραϊκό Πάσχα και μετά, ενώ την ίδια περίοδο ξεκινούν πτήσεις προς Ρόδο και Κρήτη και από τον Ιούνιο εντάσσονται δρομολόγια προς Κω, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονο και ενδεχομένως Σκιάθο.

Στον τομέα της κρουαζιέρας, ο οποίος είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις αρμόδιες αρχές και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, καθώς αναμένονται να δρομολογηθούν άμεσα συμφωνίες με εταιρείες κρουαζιέρας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν θρησκευτικού ενδιαφέροντος διαδρομές στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού και να διευκολύνουν τους τουριστικούς πράκτορες να δραστηριοποιηθούν σε μορφές τουρισμού που παρουσιάζουν αμοιβαία ζήτηση. Στην ατζέντα εντάσσεται και ο πολιτιστικός τουρισμός, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία κοινών ταξιδιωτικών πακέτων που θα απευθύνονται στις αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Εμφαση δίνεται και στις τουριστικές επενδύσεις, καθώς αποφασίστηκε στενή συνεργασία για τη διαρκή ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και στις δυο χώρες, ενώ στο πλαίσιο των εθνικών νομοθεσιών αποφασίστηκε η ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, για να προχωρήσουν σε κοινές επενδυτικές δραστηριότητες στον τουριστικό τομέα.

«Αυτό το οποίο επεξεργαστήκαμε είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για την ανάπτυξη του τουρισμού όχι μόνο μεταξύ των δυο χωρών μας αλλά και πως μπορούμε να φέρουμε επισκέπτες από άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα και η Ινδία, προς την Ελλάδα και το Ισραήλ» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Οι δυο υπουργοί δεσμεύτηκαν παράλληλα για την ανακοίνωση της ημερομηνίας για την 4η ελληνοϊσραηλινή Κοινή Επιτροπή για την Τουριστική Συνεργασία, η συνεδρίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί επίσης Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας – Ισραήλ με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών στην Ιερουσαλήμ, όπου και θα συνεδριάσει εκ νέου η κοινή επιτροπή για τον Τουρισμό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, ο γ.γ. του ΕΟΤ κ. Γ. Κολέτσος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ μεταξύ άλλων παρών ήταν ο κ. Γιαρόν Μίλερ, πρόεδρος της εταιρείας Flying Carpet. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.