Στην τελική ευθεία για τα μέτρα 2012 – 2015

Η μορφή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012 – 2015 και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της επομένης τριετίας αναμένεται να εξετασθούν εντός της εβδομάδας σε διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως τα δημοσιονομικά μέτρα θα αποκρυσταλλωθούν πριν τις 15 Μαΐου, όταν θα λάβουν την μορφή νομοσχεδίου.

Μάλιστα, για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 -2015 και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της επομένης τριετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στος Κάν το προσεχές Σαββατοκύριακο κατά την Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι επικεφαλής της τρόικας Π.Tόμσεν, K. Mαζούχ και Γ. Kρέγκερ ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι ενόψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης τον Ιούνιο, δεν υπάρχει περιθώριο για αστοχίες.

Οι ίδιοι ζήτησαν επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με την πώληση μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης.

-Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

-Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.

-Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

-Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

-Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

Ωστόσο, οι εν λόγω προτάσεις δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους του υπουργούς και πολύ περισσότερο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για κάθε μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Έτσι, ως και την προσεχή Πέμπτη που θα ανακοινωθεί στην πρωτογενή της μορφή η δημοσιονομική στρατηγική της επομένης τετραετίας οι βουλευτές που μετέχουν στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ενημερώνονται διαρκώς για την φύση των μέτρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk