Η ύφεση απειλή για την αύξηση της εταιρικής απάτης

Το 60% ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων πιστεύει ότι η παρατεταμένη ύφεση ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της εταιρικής απάτης, ενώ 3 στους 4 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα επίπεδα διεφθαρμένης εταιρικής πρακτικής είτε θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα είτε θα αυξηθούν, σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young με θέμα «Τάσεις και αντιμετώπιση εταιρικής απάτης στην Ελλάδα».

Το 60% ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων πιστεύει ότι η παρατεταμένη ύφεση ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της εταιρικής απάτης, ενώ 3 στους 4 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα επίπεδα διεφθαρμένης εταιρικής πρακτικής είτε θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα είτε θα αυξηθούν, σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young με θέμα «Τάσεις και αντιμετώπιση εταιρικής απάτης στην Ελλάδα».

Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι το 83% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο εσωτερικός έλεγχος έχει κυρίαρχο ρόλο στον περιορισμό των περιστατικών απάτης, το 89% πιστεύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην επιβολή ενός αυστηρότερου οικονομικού σχεδιασμού χωρίς να εκτεθεί σε πρακτικές διαφθοράς και απάτης, ενώ η πλειοψηφία επικροτεί τη διερεύνηση δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να εντοπιστούν και να αποκαλυφθούν απάτες υψηλού κινδύνου.

Ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τον τραπεζικό, τον δικηγορικό, τον φαρμακευτικό, τον βιομηχανικό και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο αλλά και τους κλάδους μεταφορών και καταναλωτικών προϊόντων, καταγράφουν την ανησυχία τους για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλλει ο μηχανισμός στήριξης και την αμφιβολία για την κατάλληλη προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της εταιρικής απάτης, επισημαίνεται στην ίδια έρευνα.

Καθώς η Ελλάδα στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, καλείται να συμμορφωθεί με τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλλει ο μηχανισμός στήριξης, οι επιχειρήσεις καλούνται να κινηθούν με αυστηρό οικονομικό σχεδιασμό, γεγονός το οποίο ενέχει υψηλούς κινδύνους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι πιθανότητες εμφάνισης διεφθαρμένης επιχειρηματικής πρακτικής είναι εντονότερες όσο προχωράμε στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Παράλληλα όμως ή έρευνα καταγράφει μια σημαντική αντίφαση με το 60% το οποίο εκτιμά ότι τα κρούσματα απάτης θα αυξηθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης, καθώς 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας θα συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και της απάτης.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν έχει σαφή άποψη για το εάν τα περιστατικά απάτης και διαφθοράς θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενισχύει την γενικότερη πεποίθηση ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση ή την αναγνώριση κρουσμάτων διαφοράς και απάτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραπάνω αποκλίσεις μπορεί να ερμηνευθούν ως σχετική απροθυμία από την πλευρά των εταιριών να επωμιστούν την ευθύνη και να αναλάβουν πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός εύρωστου μηχανισμού μέτρων για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς χωρίς το συντονισμό των αρχών.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην επιβολή ενός αυστηρότερου οικονομικού σχεδιασμού λόγων των μέτρων λιτότητας και της ύφεσης χωρίς να εκτεθούν σε πρακτικές διαφθοράς και απάτης, το 24% δήλωσε απόλυτα σίγουρο ότι θα μπορέσει να σταθεί αντάξιο των προκλήσεων, το 36% σχεδόν σίγουρο, ενώ το 29% θεωρεί ότι μπορεί να ακολουθήσει τη ροή των γεγονότων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία της εταιρίας.

Στο ερώτημα εάν η επιχείρηση έχει επαρκείς μηχανισμούς αναγνώρισης και πρόληψης κρουσμάτων διαφθοράς και απάτης, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει έντονα πως η επιχείρηση είναι πλήρως προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων.

Σε ότι αφορά την ύπαρξη εσωτερικού ελέγχου ως μηχανισμού πρόληψης κρουσμάτων διαφθοράς και απάτης, το 83% θεωρεί ότι ο εσωτερικός έλεγχος έχει κυρίαρχο ρόλο στον περιορισμό των περιστατικών απάτης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίπεδο επίγνωσης της κατάστασης των ερωτηθέντων είναι αρκετά υψηλό. Εξίσου όμως, υψηλή είναι και η γενικότερη ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων απάτης και διαφθοράς στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς επίσης και η ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των κινδύνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk