Αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίσθηκε ο βραβευμένος με νόμπελ Οικονομίας, καθηγητής στο LSE και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στο «Βήμα».

Ο κ. Πισσαρίδης ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης, με την προϋπόθεση όμως να παραμείνει προσηλωμένη στις πρόνοιες του Μνημονίου.

«Θα αποφύγει την πτώχευση η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει, ιδιαίτερα να μην χαλαρώσει τα μέτρα. Βρίσκεται στον σωστό δρόμο, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, υπάρχει όμως ακόμα αρκετός δρόμος, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει», είπε στο «Βήμα».

Ο κ. Πισσαρίδης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με όσα λέγοντας ή ακόμα προτείνονται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Ποιόν θα ωφελήσει; Σίγουρα δεν θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, δεν ωφελήσει την Ευρώπη και κυρίως δεν θα ωφελήσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι αυτές που θα πληγούν ιδιαίτερα».

Σε ερώτηση εάν, κατά τη γνώμη του υπήρξαν έως τώρα λάθη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι εάν υπήρχε και άλλος δρόμος, για να σωθεί η Ελλάδα, από την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ο κ. Πισσαρίδης είπε:«Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος δρόμος. Η προέκταση( σ.σ. η επιμήκυνση) θα φέρει ανάσες, αλλά το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Στο τέλος βεβαίως θα το πληρώσει ο φορολογούμενος. Οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια ξόδευαν περισσότερο απ΄ ό,τι μπορούσαν να πληρώσουν. Ζούσαν δηλαδή με δανεικά. Αυτό δεν γίνεται από κανέναν αποδεκτό».

Παρά ταύτα ο κ. Πισσαρίδης εμφανίζεται αισιόδοξος: «Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Η κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, μπορεί να περάσει την κρίση, αλλά οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση τι μπορεί επιπλέον να γίνει που έως τώρα δεν έγινε, ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος είπε: «Δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει κάτι που δεν έγινε. Να γίνουν όμως πιο ευέλικτες οι εργασιακές σχέσεις. Η αγορά εργασίας να γίνει πιο ευέλικτη. Όλα αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα με τους συμβασιούχους, τους ωρομίσθιους, τις συμβάσεις εργασίας, έτσι όπως τόσα χρόνια έχουν διαμορφωθεί, είναι ξεπερασμένα, αναχρονιστικά. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, πρέπει να υπάρξουν σ΄ αυτούς τους τομείς μεταρρυθμίσεις».

Οικονομικός σύμβουλος Πρωθυπουργού;


Η συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου διήρκησε περίπου 45 λεπτά, στο Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια των οποίων υπήρξε μία εκτεταμένη συζήτηση για την οικονομία, για την προσφυγή της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις, στις οποίες ο κ. Πισσαρίδης ειδικεύεται.

«Ήταν μία ουσιαστική συζήτηση στην οποία εθίγησαν πολλά οικονομικά ζητήματα», είπε. Σε ερώτηση, εάν ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να γίνει οικονομικός του σύμβουλος, τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαθέτει μόνιμο οικονομικό σύμβουλο και με δεδομένη την εμπιστοσύνη που δείχνει ο Πρωθυπουργός στους νομπελίστες Οικονομίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε: «Μου ζήτησε να τα λέμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Και εγώ δέχτηκα μετά χαράς. Εάν είναι να βοηθήσω γιατί όχι;».

Οι αποκρατικοποιήσεις


Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις με στόχο την συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος: «Εάν με ρωτάτε αν πρέπει να εκποιηθεί δημόσια περιουσία σε ιδιώτες για την μείωση του χρέους, το θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις», είπε.

Αναφορά έκανε τέλος και για την Πορτογαλία και κυρίως εάν η προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης βοηθήσει την Ελλάδα: «Δεν είναι πλέον μόνη της η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης. Είναι και η Ιρλανδία και τώρα η Πορτογαλία», είπε.