Μέχρι τις 19 Απριλίου παρατείνεται η απεργία στα ΕΛΠΕ, ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν οδηγήσει στην παύση των εργασιών διύλισης στον όμιλο.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν την απεργία τους στις 3 Απριλίου ζητώντας την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τη νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη και σε αντίδραση στις προτάσεις της διοίκησης να συνδεθούν οι αποδοχές με την παραγωγικότητα.

Η απόφασή τους ήρθε μετά τη νέα προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ», είπε ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος του δευτεροβάθμιου συντονιστικού οργάνου του κλάδου που κήρυξε την απεργία.

Από τις 7 Απριλίου έχει σταματήσει η παραγωγή και στα τρία διυλιστήρια, όπως είπε ο επικεφαλής των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Παναγιώτης Οφθαλμίδης.

Άλλος αξιωματούχος του ομίλου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι οι παραδόσεις καυσίμων σε πελάτες βρίσκονται στο 10-15% του κανονικού.

Η απεργία επεκτάθηκε στις θυγατρικές εταιρίες εμπορίας του ομίλου, ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, καθώς την περασμένη Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή, προχώρησε στην προκήρυξη νέας 7ήμερης απεργίας.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιθυμεί την περικοπή κάποιων αποδοχών των εργαζομένων του ομίλου και τη σύνδεση τους με την παραγωγικότητα.

Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η απόφαση του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που στις 4 Απριλίου έκρινε νόμιμη την απεργία του σωματείου. Την ίδια ημέρα θα εκδικαστεί και η προσφυγή της διοίκησης κατά της απόφασης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συνάντηση για τις 13 Απριλίου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα.