Αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση, άσθμα, ή μήπως αναφυλαξία; Οι αλλεργίες , πηγή ταλαιπωρίας της άνοιξης, μπορούν να καταπολεμηθούν με τις σωστές κινήσεις. Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες υποφέρουν περισσότερο κατά την εαρινή περίοδο, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρης στην ατμόσφαιρα, και άλλων αλλεργιογόνων. Δοκιμάστε προϊόντα από τη φύση, ακολουθήστε κοινές πρακτικές και ανακουφιστείτε.

– Κάντε πλύσεις στη μύτη, είτε με θαλασσινό νερό, είτε με φυσιολογικό ορό. Πρόκειται για τέχνασμα που διευκολύνει καθοριστικά την αναπνοή.

– Δοκιμάστε βότανα, και συμπληρώματα διατροφής. Τα αλλεργικά άτομα διακρίνονται συνήθως για έλλειψη βιταμίνης Β6 και Β12. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, την περίοδο έξαρσης της αλλεργίας.

– Το θυμάρι, η εχινάκεια, η δενδρομολόχα σε ρόφημα, μπορούν να δράσουν καταπραϋντικά, _ η τσουκνίδα είναι επίσης γνωστή για τις αντισταμινικές ιδιότητες της,

– Πάρτε προβιοτικά: η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο, στα αλλεργικά άτομα. Τα καλά αυτά βακτήρια είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Σε σχέση με την καθαριότητα στο σπίτι:

Aερίζετε καλά τον χώρο σας. Ο φρέσκος αέρας βάζει φρένο στην εγκατάσταση των αλλεργιογόνων. Αν είστε αλλεργικοί ειδικά στη γύρη, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαγορεύεται δια ροπάλου, να αερίζετε το σπίτι ή να απλώνετε ρούχα 9-12 το πρωϊ και 4- 8 το απόγευμα, οπότε οι συγκεντρώσεις της γύρης είναι υψηλές στην ατμόσφαιρα.

Διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία στο σπίτι, περίπου στους 18 – 20 βαθμούς Κελσίου, όπου μήκυτες και ακάρεα, δεν ευδοκιμούν εύκολα.

– Μη βάζετε ταπετσαρίες στους τοίχους, και μοκέτα απ’ άκρη σε άκρη.

– Πλένετε τα σεντόνια, τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου, μαζί και τα μαξιλάρια που έχετε στο δωμάτιο σας. Αν είναι ευαίσθητα για το πλυντήριο, τοποθετήστε τα σε πλαστική σακούλα και στο …ψυγείο για 24 – 48 ώρες, οι χαμηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα ακάρεα.

– Απομακρύνετε φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται συχνό πότισμα.

– Περιορίστε όσο μπορείτε τα χνουδωτά παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο.

– Προσοχή στο λάτεξ, υλικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά στρώματα.

Προτιμήστε δερμάτινους καναπέδες.

– Στεγνώνετε καλά τα μαγειρικά σκεύη.

– Περάστε τους αρμούς της κουζίνας με χλωρίνη, ή με ξύδι.

– Κλείνετε καλά τις συσκευασίες τροφίμων, προτού τις βάλετε στο ντουλάπι.

– Καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα του air condition και του απορροφητήρα.

Το «λεξικό» της αλλεργίας

Τα ακάρεα είναι αόρατοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε αφθονία στην οικιακή σκόνη. Δεν μεταφέρουν ασθένειες, αλλά τροφοδοτούν αλλεργίες. Τρέφονται με οργανικές ουσίες, όπως τρίχες ανθρώπων, ή ζώων, και φυτικές ίνες, όπως μαλλί, βαμβάκι, πούπουλο.

Οι μήκυτες αναπτύσσονται σε τοίχους, μπάνια, κουζίνες, υπόγεια, αλλά και χαλιά, και τρόφιμα. Ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.