Αντιμέτωπη με τον σκληρό πυρήνα των ελλειμμάτων βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει την επιστροφή του Δημοσίου στο 2002 που ήταν η τελευταία χρονιά μιας υγιούς οικονομίας. Οπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί, τα ελλείμματα προέρχονται από τον υπεράριθμο δημόσιο τομέα στον οποίο «φορτώθηκαν» 116.576
υπάλληλοι σε μία δεκαετία, με αυξημένες μάλιστα αμοιβές ως και 40%, από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις που στήθηκαν ανά την Ελλάδα, αλλά και από τις τεράστιες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. «Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια, κυβέρνηση και πολίτες, για να αποφύγουμε τον επαπειλούμενο “ξαφνικό” θάνατο της ελληνικής οικονομίας. Η φάση όμως που διανύουμε είναι κρίσιμη διότι πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που συντηρούν τα ελλείμματα». Το ξέσπασμα του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη στη Βουλή, απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης και στην γκρίνια βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα που βρέθηκε πέρυσι η χώρα, όταν το έλλειμμα που παρέδωσε η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου εκτοξεύθηκε στα 36 δισ. ευρώ και το χρέος στα 330 δισ. ευρώ. Εκφράζει ωστόσο και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Οπως τονίζει ο υφυπουργός, «πιστεύει κάποιος ότι μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα χωρίς περικοπές δαπανών, χωρίς αύξηση εσόδων;». Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προετοιμάζει τις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου και θα εξυπηρετούν τον βασικό στόχο: Το Δημόσιο να επιτύχει το 2012 τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο ήταν και το 2002, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος και να καταφέρει να βγει και πάλι στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει- να «ρολάρει», όπως λέει και η τρόικα- τα δάνεια του κράτους. Οι στόχοι είναι σαφείς. Με τη σκληρή λιτότητα το έλλειμμα περιορίστηκε πέρυσι στα 22,7 δισ. ευρώ και ο στόχος που κυνηγά εφέτος η κυβέρνηση είναι να συγκρατηθεί στα 17 δισ. ευρώ πάση θυσία. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «το μεγάλο πρόβλημα είναι η ύφεση, που έφθασε στο πιο βαθύ σημείο, μείον 6,6% στο τέλος του 2010. Ωστόσο και το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5%».
Για το 2012 ο στόχος είναι το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από 15 δισ. ευρώ και το 2013 κάτω από 6 δισ. ευρώ. Και αυτό θα γίνει με τον έλεγχο των δαπανών μισθοδοσίας και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, αλλά κυρίως με τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (επιδοτήσεις ενοικίων, πολυτέκνων κτλ.) σε οικογένειες που έχουν υψηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, αν το 2012 η κυβέρνηση καταφέρει να κρατήσει το έλλειμμα στα 14,9 δισ. ευρώ, θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα καθώς το ποσό αυτό θα ισούται με τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ετσι θα έχει μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή τη διαφορά των εσόδων από τις δαπάνες του κράτους. Θα επιστρέψει, με άλλα λόγια, στη δημοσιονομική κατάσταση του 2002 (πριν από μία δεκαετία), όπου το Δημόσιο δεν θα έχει ανάγκη από νέο δανεισμό, αλλά θα δανείζεται μόνο για να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ