Εσωκομματικός εμφύλιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη ΝΔ και στο παρασκήνιο έχουν «βγει τα μαχαίρια» εν όψει της παρουσίασης από τον κ. Αντ. Σαμαρά της επικαιροποιημένης οικονομικής πρότασης του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικρίνεται από «καραμανλικά» στελέχη, αλλά και από μέλη της «φιλελεύθερης» πτέρυγας, ότι αρχίζει να υποκύπτει στις «Σειρήνες» του λαϊκισμού.

Η κίνησή του προ ημερών να δεσμευθεί ότι, αν γίνει Πρωθυπουργός, θα αποκαταστήσει τις αδικίες εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων πυροδότησε ποικίλα αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ. Πολλοί ξαφνικά θυμήθηκαν την εξαγγελία του στο Ζάππειο, τον Ιούλιο του 2010, ότι με το «γαλάζιο» οικονομικό σχέδιο θα μηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες, που αποδείχθηκε τελικά «αχίλλειος πτέρνα» της ΝΔ. Η αγωνία πολλών βουλευτών είναι να μην υπάρχουν μαξιμαλιστικές εξαγγελίες στις αρχές Μαΐου, οπότε και θα παρουσιαστεί το «γαλάζιο» πρόγραμμα, το αποκαλούμενο και «Ζάππειο ΙΙ».

Στο εσωτερικό της ΝΔ έχει αρχίσει η γκρίνια για την τακτική του, καθώς ορισμένοι τομεάρχες, αναφέρουν παρασκηνιακά, ότι ο κ. Σαμαράς πέφτει σε αντιφάσεις και μπορεί εύκολα να τον κατηγορήσουν πως επενδύει στη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Θα την πατήσουμε όπως με την εμμονή μας στην επαναδιαπραγμάτευση. Αρχίζουμε να τάζουμε και θα θυμίζουμε το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου. Αυτό δεν είναι λογικό, όταν μιλάμε για μια κατεστραμμένη οικονομία» σημειώνει κεντρικός τομεάρχης.

Ήδη, τα πρώτα καμπανάκια κτύπησαν από την φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ που υπενθύμισε ουσιαστικά στον κ. Σαμαρά ότι δεν πρέπει να υποκύψει στις «Σειρήνες» του λαϊκισμού και να αποφύγει τις υπερβολές.

Είναι ενδεικτικό, το γεγονός ότι ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αφού σημείωσε πως οι στιγμές είναι δύσκολες και τα μέτρα της ΝΔ είναι και πρέπει να είναι κοστολογημένα, είπε με νόημα: «Δεν θεωρώ, ότι η ΝΔασκεί η πρέπει να ασκεί μια μαξιμαλιστική αντιπολίτευση». Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης κινείται στην ίδια γραμμή, ενώ ζητάει και να προτάξει η ΝΔ την πρόταση για πιο επιθετικές αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτό το κλίμα αίσθηση, είχε προκαλέσει η προ ημερών παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος είπε ευθέ ως ότι «η ΝΔδεν πρόκειται να δώσει πίσω όσα έκοψε το ΠαΣοΚ».

Η φράση του «σαμαρικού» κ. Μαρκόπουλου, ανέδειξε και το διχασμό που υπάρχει περί των προτάσεων της ΝΔ ακόμα και στην ηγετική ομάδα. Διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν ακόμα και για το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αφού πολλοί, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου, επιμένουν ότι η πώληση δεν είναι ταμπού, ενώ κυρίαρχη άποψη στο «γαλάζιο» επιτελείο, είναι πως η ιδιοκτησία θα πρέπει να μείνει τελικά στο Δημόσιο.

Ο κ. Σαμαράς επενδύει πολλά στο «Ζάππειο ΙΙ» καθώς εκεί θέλει οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν να είναι ρεαλιστικές και προσεκτικά διατυπωμένες. Γι’ αυτό και στο επιτελείο του είναι πολύ συγκρατημένοι και αποφεύγουν τις υπεραισιόδοξες αναφορές.

Εξάλλου δεν έχει ξεχαστεί ακόμη η περιβόητη εκτίμηση για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες, μια εξαγγελία που έπληξε σημαντικά την αξιοπιστία της ΝΔ και επέτρεψε στην κυβέρνηση να παρομοιάσει τον κ. Σαμαρά με τον… Χάρι Πότερ που έχει «μαγικές λύσεις».

Ο κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι να πείσει ότι η ΝΔ έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και μπορεί να κερδίσει έτσι από τη μεγάλη πλέον δεξαμενή των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το 30%. Τι ακριβώς θα αναφέρεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα κρατείται επτασφράγιστο μυστικό και ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, αν και οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιμένουν ότι οι προτάσεις τους πλέον θα είναι κοστολογημένες και θα έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. «Οι εκτιμήσεις μας θα είναι ποσοτικά μελετημένες και οικονομικά τεκμηριωμένες» λένε χαρακτηριστικά.

Στις συσκέψεις που έχουν γίνει οριστικοποιήθηκε ότι θα υποστηρίξει πως «ακρογωνιαίος λίθος» της πολιτικής του θα είναι η μείωση του χρέους, ενώ έχει επισημάνει τις ολέθριες συνέπειες – τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομίααπό μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η 9η Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, είναι η πιο πιθανή ημερομηνία παρουσίασης του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο. Η επιλογή της 9ης Μαΐου έχει διπλό συμβολισμό. Την ημέρα αυτή η ΝΔ, επί προεδρίας του κ. Κ. Καραμανλή , διοργάνωνε εκδηλώσεις συνήθως στο Ζάππειο, όπου και υπεγράφη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, για να τονίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος. Ως εκ τούτου ο κ. Σαμαράς με την κίνησή του να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στις 9 Μαΐου θα τονίσει και το φιλοευρωπαϊκό προφίλ της ΝΔ απαντώντας έτσι σε όσους τον κατηγορούν για ευρωαπομόνωση του κόμματος.


Επιστροφή Βάρδα, αντίβαρο στους σκληρούς συμβούλους

Προ ημερών ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ.Θ. Βάρδας συμμετείχε σε μια «κλειστή» σύσκεψη για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ στο πατρικό σπίτι του κ. Αντ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονταν και οι δύο βασικοί του σύμβουλοι επί των οικονομικών, οι κκ. Ι. Μουρμούρας και Χρ.
Λαζαρίδης
.

Η συμμετοχή του κ. Βάρδα, την οποία αποκάλυψε το «Βήμα online», επιβεβαίωσε ότι ο επί 30 χρόνια φίλος του κ. Σαμαρά επανήλθε σταδιακά στις συσκέψεις. Ο κ. Βάρδας είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στη ΝΔ και κυρίως του σκληρού πυρήνα των συνεργατών του κ. Σαμαρά όταν είχε σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του μνημονίου. Εξάλλου ο ίδιος ήταν υπέρμαχος μιας πιο μετριοπαθούς πολιτικής στη μεγάλη σύσκεψη που είχε γίνει στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά, όπου και συζητήθηκε – εν μέσω διαφωνιών – επί πολλές ώρες η στάση που έπρεπε να τηρήσει η ΝΔ στη Βουλή.

Πέρασε μια μακρά περίοδο σιωπής αποφεύγοντας τις δημόσιες δηλώσεις, με εξαίρεση τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ημέρα της πρώτης εμφάνισης του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ. Ο κ. Βάρδας δεν έπαψε να συνομιλεί με τον κ. Σαμαρά, αν και τους τελευταίους μήνες δεν υπήρχε η παλαιά στενή σχέση. Είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον όρο «Ζάππειο ΙΙ» και θεωρείται ο κρίσιμος παράγοντας εξομάλυνσης των σχέσεων του προέδρου της ΝΔ με τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά.

«Οι φίλοι συζητάνε μεταξύ τους και ενίοτε ζητούν ο ένας τη γνώμη του άλλου. Είναι φυσικό να συναντιόμαστε»λέει σε συνομιλητές τουαλλά δεν παραδέχεται ότι έχει επιστρέψει στη ΝΔ. «Δεν υπήρξα σε θέση ποτέ και κατά συνέπεια δεν μπορείς να επιστρέψεις κάπου που δεν ήσουν» λέει. Τονίζει πως δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. «Μια εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτα. Θα ξαναβγάλει ενδεχομένως μια κυβέρνηση, ή το ΠαΣοΚ ή τη ΝΔ, ή μπορεί να μη βγάλει και αυτοδυναμία, που είναι το χειρότερο. Προσωπικά δεν πιστεύω στις πολιτικές συναινέσεις».

Το κίνημα της αντίστασης και το μέτωπο της συνεννόησης

Στον δρόμο της εθνικής συναίνεσης, αν και με διαφορετική φιλοσοφία και επιχειρηματολογία, κινούνται η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης και αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα που πολλοί προκρίνουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, σε τελείως διαφορετική γραμμή, κόβοντας κάθε γέφυρα συναίνεσης, επιμένει ότι η κυβέρνηση «ζητεί συνενοχή» και εξακολουθεί να κινείται στον μοναχικό δρόμο του «αντιμνημονίου».

Η στάση του κ. Σαμαρά προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Καρατζαφέρης συμφώνησαν δημοσίως ότι απαιτείται οι πολιτικές δυνάμεις να καθήσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να βρεθεί λύση. Στο ίδιο μετερίζι με τη ΝΔ βρίσκονται – αν και με άλλη ιδεολογική θεώρηση – το ΚΚΕ (με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα να είναι απέναντι σε όλους) και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο κ. Αλ.Τσίπρας φλερτάρει ακόμη και με τη… «λαϊκή Δεξιά» στη λογική της δημιουργίας ενός αντιμνημονιακού μετώπου.

«Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι έλληνες πολιτικοί δεν καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά» λέει η κυρία Μπακογιάννη, η οποία υιοθετεί πλέον δραματικούς τόνους για την πορεία της χώρας, ενώ εκτιμά ότι τα περιθώρια διάσωσης της οικονομίας είναι ιδιαίτερα στενά. Η ίδια πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και ενδεχομένως δεν θέλει να κάνει αυτά που πρέπει.

Θέλοντας να αποφύγει τυχόν παρερμηνείες για το τι πραγματικά επιδιώκει, στη Δημοκρατική Συμμαχία ξεκαθαρίζουν ότι δεν διαπραγματεύονται θέσεις και ρόλους και τονίζουν πως δεν κινούνται από ιδιοτέλεια προκειμένου να αποκτήσουν αξιώματα. Γι’ αυτό η κυρία Μπακογιάννη πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε συγκεκριμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της χώρας. «Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που από μόνο του κανένα κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος που απαιτούν» λέει συχνά το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος ένοικος της «γαλάζιας» πολυκατοικίας, ο κ. Καρατζαφέρης, θεωρεί ότι είναι ζήτημα χρόνου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εκτιμά πως η Ελλάδα, παρά τις περικοπές, δεν θα κατορθώσει να το αποπληρώσει.

Χωρίς να αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, συνεχίζει την επιθετική τακτική έναντι της ΝΔ (τύποις αρχηγό αποκαλεί τον κ. Σαμαρά που ελέγχεται από πραιτωριανούς και διοικεί ένα κόμμα με πολλά παράκεντρα), ενώ επιμένει στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια, τον οποίο και συνάντησε πρόσφατα.

Πιο μετριοπαθής είναι ο κ. Κουβέλης, ο οποίος κινείται σε αντίθετο ιδεολογικό πλαίσιο με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη αλλά προβαίνει ουσιαστικά σε κοινές διαπιστώσεις ως προς την αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων εν μέσω κρίσης. Ο κ. Κουβέλης με οδηγό τον πολιτικό ρεαλισμό του θα συνεχίσει να κινείται στη γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης και θα στηρίζει όσες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θεωρεί σωστές, χωρίς όμως να ταυτίζεται με τον κυβερνητισμό. Εξάλλου είπε ένα ηχηρό «όχι» στο άνοιγμα του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο διάλογος που δεν χαρακτηρίζεται από αμφίδρομη επικοινωνία «γίνεται απλή ακρόαση και μονόλογος και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην κοινωνία».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ