Οι επενδυτικές στρατηγικές και οι προτάσεις με βάση τα σενάρια για τις τιμές

Ποιοι κερδίζουν από το πετρέλαιο

Το σοκ από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις αναταραχές σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά τις προοπτικές ανάπτυξης την ερχόμενη διετία, εκτιμά η Citigroup προβλέποντας ότι τελικά ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της ΜSCΙ θα κλείσει το 2011 με κέρδη 9% περίπου. Ωστόσο, καθώς οι νέες προβλέψεις π.χ. της Deutsche Βank τοποθετούν τη μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ στα 117 δολάρια εφέτος, η κερδοφορία των εταιρειών ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά, ενώ ο πληθωρισμός και η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων αποτελούν βαρίδι για τη μακροπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Το σοκ από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις αναταραχές σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά τις προοπτικές ανάπτυξης την ερχόμενη διετία, εκτιμά η Citigroup προβλέποντας ότι τελικά ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της ΜSCΙ θα κλείσει το 2011 με κέρδη 9% περίπου.

Ωστόσο, καθώς οι νέες προβλέψεις π.χ. της Deutsche Βank τοποθετούν τη μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ στα 117 δολάρια εφέτος, η κερδοφορία των εταιρειών ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά, ενώ ο πληθωρισμός και η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων αποτελούν βαρίδι για τη μακροπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Σύμφωνα όμως με τη Schroders, θα πρέπει να δούμε την τιμή πετρελαίου στα 150 δολ./βαρέλι ή κεντρικές τράπεζες όπως αυτή των ΗΠΑ να λάβουν μια πολεμοχαρή στάση όσον αφορά τα επιτόκια ώστε να επηρεαστούν δραματικά οι αγορές. Η βασική πρόβλεψη του λονδρέζικου οίκου είναι ότι η άνοδος του πετρελαίου και των εμπορευμάτων δεν μπορεί σήμερα να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, παρατηρεί και η ΙΝG, έχουν σημειωθεί πέντε επεισόδια κατά τα οποία οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν σε μέσα επίπεδα 174% έναντι 60% από τον περασμένο Ιούλιο κατά την τρέχουσα κρίση. Θα πρέπει πάντως να γίνει μια διάκριση μεταξύ πετρελαϊκών κρίσεων κατά τις οποίες η προσφορά πετρελαίου είχε διαρραγεί (1973, 1980, 1990) και κρίσεων ζήτησης (1999, 2007) κατά τις οποίες η ζήτηση για πετρέλαιο αυξήθηκε ραγδαία. Οι κρίσεις προσφοράς, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από αναταραχές στη Μέση Ανατολή, τείνουν να επιδρούν αρνητικά στις αγορές κεφαλαίου. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα στις κρίσεις ζήτησης, καθώς αυτές συνήθως συνοδεύονται από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα τα πράγματα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών κατά κύριο λόγο άγεται από την αυξανόμενη ζήτηση και επομένως δεν βλάπτει τις αγορές κεφαλαίου, Ωστόσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θέτει τον κίνδυνο μιας επιπλέον αύξησης της τιμής που θα οφείλεται στην προσφορά- ειδικά αν η αναταραχή φθάσει στους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου. Σε αυτό το σενάριο οι μετοχικές αγορές θα ήταν ευάλωτες, ενώ το εύρος των αυξήσεων των επιτοκίων που σχεδιάζονται από τις κεντρικές τράπεζες πιθανώς θα ανέκοπτε τις προοπτικές ανάπτυξης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk