ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Το ποτήρι. Ως γνωστόν, ένα μισογεμάτο ποτήρι είναι εξίσου μισοάδειο. Ανάλογα πώς το βλέπει κάποιος, θα κάνει και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, η έρευνα για την ανάγνωση του ΕΚΕΒΙ μας λέει ότι οι αναγνώστες που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο παραμένουν σταθεροί, ανεξαρτήτως αν μειώνονται σε 8,1% έναντι 8,6% το 2004 και 8,5% το 1999. Βεβαίως λόγω της κρίσης μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος που μειώνονται τόσο λίγο, αλλά από την άλλη πλευρά εδώ και μία δεκαετία παραμένουν αμετακίνητοι σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά.

Το ποτήρι. Ως γνωστόν, ένα μισογεμάτο ποτήρι είναι εξίσου μισοάδειο. Ανάλογα πώς το βλέπει κάποιος, θα κάνει και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, η έρευνα για την ανάγνωση του ΕΚΕΒΙ μας λέει ότι οι αναγνώστες που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο παραμένουν σταθεροί, ανεξαρτήτως αν μειώνονται σε 8,1% έναντι 8,6% το 2004 και 8,5% το 1999. Βεβαίως λόγω της κρίσης μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος που μειώνονται τόσο λίγο, αλλά από την άλλη πλευρά εδώ και μία δεκαετία παραμένουν αμετακίνητοι σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά. Και φυσικά οι προοπτικές είναι να μειωθούν. Αλλο παράδειγμα: η έρευνα μας λέει ότι αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που διαβάζουν κάτι λίγο κάθε χρόνο. Το ποσοστό, δηλαδή, των ασθενέστερων αναγνωστών, όσων δήλωσαν ότι διάβασαν από 1 ως 9 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, παρουσιάζει αύξηση στο 34,2% του πληθυσμού έναντι 25,4% το 2004 και 29,3% το 1999. Υπάρχει επίσης ένα ενδιαφέρον εύρημα: ο μέσος όρος των αναγνωσμένων βιβλίων μειώνεται (5,6 βιβλία το 2010 έναντι 7 βιβλίων το 1999 – οι μισοί από όσους δήλωσαν ότι διαβάζουν βιβλία διάβασαν ως 3 βιβλία έναντι 4 το 1999). Τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν ότι όσοι Ελληνες διαβάζουν κάποια βιβλία διαβάζουν συνεχώς και λιγότερα. Ισως εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτός που διαβάζει 2-3 βιβλία τον χρόνο μπορεί να είναι ένας τυχαίος αναγνώστης. Δηλαδή, μπορεί να πήγε ένα ταξίδι και να διάβασε δύο ταξιδιωτικούς οδηγούς ή να πήρε δύο ροζ μυθιστορήματα μαζί του για το καλοκαίρι. Θα πείτε: «Από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό». Θα απαντήσω: «Ποιες είναι οι προοπτικές; Μάλλον οι χειρότερες».

Μαρκ Ρος.
Ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ « Η τράπεζα Golman Sachs», που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, γλυκάθηκε από την απρόσμενη επιτυχία αυτού του βιβλίου, μια και, όπως μου είπε, «δεν περίμενε να γίνει λαϊκό ανάγνωσμα». Ετσι αποφάσισε και το επόμενο βιβλίο του να κινηθεί στο ίδιο πεδίο. Θα το ονομάσει « Shadows Βanking» και θα κινηθεί σε εκείνα τα πεδία της τραπεζικής οικονομικής που μένουν στη σκιά των επίσημων οικονομικών παιχνιδιών. Πρόκειται για τη δράση των hedge funds, τις επενδύσεις στα τοξικά παράγωγα, τα off balance sheet liabilities, που, κατά κύριο λόγο, είναι οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κτλ. Αναμένουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk