Διονύσης Βυθούλκας

Ζευγάρι από τη Βουλγαρία που εκμεταλλευόταν ανάπηρους και ανήλικους συμπατριώτες του με σκοπό την επαιτεία συνέλαβαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για έναν 30χρονο και μια 38χρονη, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι αστυνομικοί στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων πληροφορήθηκαν ότι ζευγάρι από τη Βουλγαρία έβρισκε στη γειτονική χώρα άτομα με αναπηρία ή σοβαρά διανοητικά προβλήματα και τα οποία ήταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τα έφερνε στην Ελλάδα, πείθοντάς τους ότι θα τους εξασφαλίσουν νόμιμη εργασία.

Με την άφιξη στην Αθήνα, όμως, ξεκινούσε ο εφιάλτης τους. Τους υποχρέωναν να διαμένουν όλοι μαζί, υπό άθλιες συνθήκες, σε σπίτι που νοίκιαζαν για τον σκοπό αυτό στην οδό Μιχαήλ Βόδα, ενώ το ζευγάρι έμενε σε διπλανό διαμέρισμα για να ελέγχει άμεσα τις κινήσεις των συμπατριωτών του.

Στη συνέχεια τους εξανάγκαζαν με συνεχείς ξυλοδαρμούς και απειλές να επαιτούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε σημεία κοντά στους σταθμούς του Μετρό «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Στο τέλος της ημέρες το ζευγάρι παρακρατούσε το σύνολο το χρημάτων που συγκέντρωναν οι συμπατριώτες τους από την επαιτεία. Μάλιστα αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως τα μεγαλύτερα ποσά κυμαίνονταν από 1.000 ως 1.500 ευρώ. Στα θύματά τους εξασφάλιζαν μόνον ένα πιάτο φαΐ.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα δυο σπίτια και προσήχθησαν συνολικά 14 άτομα – εκ των οποίων δυο ανήλικοι, οι οποίοι συνοδεύονταν από συγγενικά τους πρόσωπα – και κατασχέθηκαν 2.395 ευρώ, ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να μεταφέρουν τους συμπατριώτες τους στα σημεία που επαιτούσαν.

Τα θύματα της εκμετάλλευσης οδηγήθηκαν σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ανέλαβε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ τους έδωσαν και ρούχα.