Χριστόφιας στον κεντρικό τραπεζίτη: Φταις για την υποβάθμιση της Κύπρου

Ν. Χασαπόπουλος

Ευθείες βολές εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Αθ. Ορφανίδη, χρησιμοποιώντας μάλιστα βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του. Τον κατηγόρησε ότι έχασε το μέτρο, ότι ξεπέρασε τα όρια δεοντολογίας με τις συνεχείς τοποθετήσεις του κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αυτό σε αντίθεση με τον ίδιο που σέβεται το θεσμό της Κεντρικής τράπεζας.

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για τα τρία χρόνια στην προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας έκπληκτους τους πάντες. Οι σχέσεις πάντως της κυβέρνησης με τον διοικητής της τράπεζας το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

Ο Κύπριος Πρόεδρος όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά υπενθύμισε στον διοικητή ότι τον τόπο διοικεί ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο κεντρικός τραπεζίτης.

Για την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών για τα ελληνικά ομόλογα ο κ. Χριστόφιας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. Το υπεύθυνο όργανο της οικονομικής πολιτικής του κράτους είναι η κυβέρνηση και ο διοικητής έχει τον απόλυτο έλεγχο στις τράπεζες, είπε συγκεκριμένα.

Και συνέχισε.: «Ποιος ευθύνεται για την υποβάθμιση;» (σ.σ. εννοεί την τελευταία υποβάθμιση που προχώρησαν ξένοι οίκοι στην κυπριακή οικονομία). «Οι οίκοι λένε ότι η υποβάθμιση γίνεται ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα στην Ελλάδα, όχι για άλλους λόγους. Και υπεύθυνος για την πορεία δεν είναι η κυβέρνηση. Ζητήσαμε επίμονα από τον διοικητή και από τις τράπεζες να μειωθούν τα επιτόκια για να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και οι απλοί άνθρωποι να πάρουν δάνεια», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk