Στενή συνεργασία Αθήνας και Αγκυρας με σκοπό την επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης φαίνεται ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Την ύπαρξη των διαύλων επικοινωνίας επιβεβαίωσε ξανά σήμερα, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» ο κ. Δ. Δρούτσας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «για τον λόγο αυτό βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως επίσης και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συντονίσουν την τακτική των χωρών μας στην περιοχή. Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε, «μπορούν από κοινού να ασκήσουν την επιρροή τους για τον τερματισμό της κρίσης».

Και οι δύο πλευρές πάντως εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, από τη στιγμή μάλιστα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη προχωρούν με βήμα αργό στην επίτευξη των στόχων τους και το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ανθίσταται και κερδίζει χρόνο. Επιπλέον, κράτη που έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επέμβαση στη Λιβύη, όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, δεν θα ήθελαν εύκολα να παραχωρήσουν σε τρίτους την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική διαχείριση του προβλήματος.

Η Αγκυρα βιάζεται

Η τουρκική πλευρά πάντως πιέζει εμφανώς, προκειμένου να επιτύχει κατάπαυση του πυρός, κάτι που κατά την Αθήνα δεν είναι καθόλου εύκολο. Μάλιστα, όπως έγραψε χθες, Τετάρτη, η εφημερίδα «Χουριέτ», κατά τις συνομιλίες που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος του Καντάφι Αμπντελατί αλ – Ομπεϊντί εμφανίστηκε διαφωνία με την επίσημη κυβέρνηση του καθεστώτος, τη στιγμή που η Αγκυρα προσπαθεί να ενισχύσει τις γέφυρές της με το επαναστατικό συμβούλιο των ανταρτών.

Η Αγκυρα παίζει επίσης το «ανθρωπιστικό χαρτί». Θα ήθελε συγκεκριμένα να έχει ηγετικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο ανατολικό κομμάτι της Λιβύης. Σύμφωνα με έγκυρες νατοϊκές πηγές όμως, η «συμμαχία των προθύμων» δεν βλέπει με καλό μάτι αυτό το σενάριο, διότι θα επιθυμούσε αυτό τον ρόλο να τον διαδραματίσει το Κατάρ.