Αδιέξοδο στη συζήτηση για τον αμερικανικό προϋπολογισμό

«Ανεπίτρεπτο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα το γεγονός ότι τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του αμερικανικού Δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Ανεπίτρεπτο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα το γεγονός ότι τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του αμερικανικού Δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Νέα συνάντηση προγραμματίζεται την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Ελλείψει συμφωνίας, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την Παρασκευή.

Νωρίτερα, η ηγεσία του Κογκρέσου είχε αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα καλύψει την λειτουργία του αμερικανικού Δημοσίου για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν για τον προορισμό των προγραμμάτων, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών για αποφασιστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι την εξεύρεση συμφωνίας και δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός περιμένει από τα μέλη της ηγεσίας του Κογκρέσου να ενεργήσουν «ως ενήλικες».

«Το μοναδικό θέμα είναι εάν η πολιτική και η ιδεολογία θα εμποδίσουν την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αποφύγουν τη διακοπή της λειτουργίας του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά επίσης επιδιώκουν τις μεγαλύτερες δυνατές περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ριντ υιοθέτησε έναν τόνο αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ το βράδυ της Τρίτης. «Ακόμη διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη, οι θέσεις μας δεν απέχουν πολύ και ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Ριντ χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική». Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο γραφείο του Τζον Μπέινερ.

Στις διαπραγματεύσεις η πλευρά των Ρεπουμπλικανών, πιεζόμενη από το Tea Party, ζητεί μεγαλύτερες περικοπές των δημοσίων δαπανών. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουν να πλήξουν τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και ότι το μέγεθος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ζητούν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών κατέληξαν την Τρίτη αρχικά σε συμφωνία για περικοπές ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν εκκινήσει από έναν στόχο 61 δισεκατομμυρίων, τώρα επιδιώκουν περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk