Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι πιέσεις προς την Πορτογαλία προκειμένου να ζητήσει αυτό που μετ’επιτάσεως διακηρύσσει ότι θέλει να αποφύγει η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, το εξωτερικό δανεισμό.
Στις αρχές της εβδομάδας οι πορτογάλοι τραπεζίτες διεμήνυσαν ότι έχουν συσσωρεύσει «πολύ δημόσιο χρέος στα χαρτοφυλάκιά» και συνεπώς δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να αγοράζουν τίτλους του δημοσίου.
Χθες ήταν η σειρά των διεθνών αναλυτών να επιταχύνουν τη «σχεδόν αναπόφευκτη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» μέσω δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο. Πληροφορίες της Wall Street Journal και των Financial Times αναφέρουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση Σόκρατες διαπραγματεύεται ένα… μεταβατικό δάνειο προκειμένου να καλύψει άμεσα τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της.
Η πρωτοφανής ιδέα για ένα «δάνειο-γέφυρα», όπως το ονόμασε ο διεθνής τύπος, φαίνεται ότι προέκυψε κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Πορτογαλίας με τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.
Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την (απαισιόδοξη) πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές του Ιουνίου δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης. Όμως όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal «όσο καινοφανές είναι να χορηγείται μεταβατικό δάνειο άλλο τόσο είναι να διαπραγματεύεται μια μεταβατική κυβέρνηση τη σύναψη δανείου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια».
Προκρίνεται λοιπόν η σύναψη ενός δανείου περίπου 10 δισ. ευρώ με την παρούσα, ανίσχυρη πολιτικά κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει η Λισαβόνα τα κεφάλαια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της.
Βέβαια το σενάριο αυτό αποτελεί αποκύημα ευφάνταστων τεχνοκρατών και όχι μια ευρέως αποδεκτή λύση. Από τη μια πλευρά η πορτογαλική κυβέρνηση, η κατεξοχήν αρμόδια να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, αρνείται να δεσμευτεί για κάτι για το οποίο δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο Ζοζέ Σόκρατες προτίμησε τη λύση της παραίτησης όταν δεν εγκρίθηκε η νέα δέσμη μέτρων που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, η λύση του «μεταβατικού δανείου» (bridging loan) απορρίπτεται και από τις Βρυξέλλες. «Η Κομισιόν δεν δίνει δάνεια με αυτό τον τρόπο» απάντησε χθες κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.
Το ζήτημα φαίνεται να παραμένει «ζωντανό» μόνο στους κλειστούς κύκλους τραπεζιτών και αναλυτών. Διότι οι αρθρογράφοι της Wall Street Journal σπεύδουν να «απαντήσουν» στην Κομισιόν ότι «τα καινοφανή δημοσιονομικά δεδομένα της ευρωζώνης απαιτούν καινοτόμες απαντήσεις».