«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας βοηθά τη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος αναδιάρθρωσής του». Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πάντως ότι «τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία δεν επιτρέπουν την αναδιάρθρωση χρέους» και ότι «το νέο μόνιμο σύστημα διάσωσης, που θα εφαρμοστεί από τα μέσα του 2013, προβλέπει την αναδιάρθρωση, βάρος της οποίας θα σηκώνουν και οι ιδιώτες πιστωτές».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ έγιναν με αφορμή δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» («Financial Times Deutschland»), σύμφωνα με το οποίο γερμανική κυβερνητική πηγή (που δεν αποκαλύπτεται) ανέφερε ότι αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές τον ερχόμενο χρόνο. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αύξηση του «πακέτου» διάσωσης της Ελλάδας, η χορήγηση δηλαδή δανειακών κονδυλίων πέραν των 110 δισ. ευρώ, είναι μια πολιτικά αδύνατη υπόθεση και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο επίλυσης του αδιεξόδου.
Και στις Βρυξέλλες, πάντως, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμοδίου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επιτρόπου Ολι Ρεν, απέκλεισε σήμερα κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα, η οποία μειώνει τις συντάξεις και τους μισθούς και πωλεί κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της, βρίσκεται στον σωστό δρόμο και δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της» είπε συγκεκριμένα ο Αλταφάζ απαντώντας σε ερώτηση δημιοσιογράφου που έγινε με αφορμή επίσης το δημοσίευμα των «FTD».
«Αποκλείουμε το σενάριο στο οποίο αναφέρεστε (σ.σ. της χρεοκοπίας). Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία δανεισμού της» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.