Προτεραιότητα στις αρχαιολογικές εργασίες, αλλά και στη μεταφορά του κόστους τους στον προϋπολογισμό των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων, με στόχο την επιτάχυνσή τους, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υποδομών, κ. Δημ. Ρέππα και Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 527/2011), οι αρχαιολογικές εργασίες των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων αποκτούν την απόλυτη προτεραιότητα, ενώ το κόστος τους θα μετακυλίεται στον προϋπολογισμό των εν λόγω έργων.

Η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο αποτέλεσε καρπό σχετικών διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων μεταξύ του γενικού γραμματέα συγχρηματοδοτούμενων έργων, κ. Σ. Λαμπρόπουλου και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη.

Απόλυτη προτεραιότητα
Στόχος του εν λόγω Μνημονίου αποτελεί η διεξαγωγή των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών, η διαχείριση και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων, η ανάδειξη μνημείων και προστασία μνημείων και η διευκόλυνση και επιτάχυνση των αρχαιολογικών εργασίων στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ετσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα προγραμματίζουν εργασίες, εκτιμώντας το ύψος των απαραίτητων δαπανών, οι οποίες θα περνούν στο μπάτζετ του έργου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η διεξαγωγή των ανασκαφών, η προστασία, η συντήρηση, η ανάδειξη μνημείων και ιστορικών χώρων και τόπων, πράξεις που θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα στο εργοτάξιο.

Προέχει η λήψη μέτρων
Επίσης, ο εκάστοτε κύριος – δηλαδή η εταιρεία κατασκευής – ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου θα χρηματοδοτεί και τις μελέτες που μπορεί να απαιτηθούν για τυχόν αρχαιολογικές εργασίες, ενώ οι όποιες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις, θα αποτελούν θέμα συζήτησης και κοινής απόφασης.

Ακόμη, η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης μνημείων θα προηγούνται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πρόνοια του συγκεκριμένου Μνημονίου που προβλέπει ότι αρχαιολόγοι και κατασκευάστρια εταιρία θα συνεργάζονται προκειμένου να προβάλλουν τα αρχαιολογικά μνημεία (εκδόσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, εκθέσεις, πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο κτλ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολογικές εργασίες αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα καθυστέρησης της αποπεράτωσης των μεγάλων οδικών έργων, που εκτελούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης.