Στην εξαγωγή πετρελαίου από τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους αναμένεται να προχωρήσουν για πρώτη φορά οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί. Δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας ενός εκατομμυρίων βαρελιών αναμένεται στο λιμάνι του Τομπρούκ -με τη σημερινή τιμή του βαρελιού ένα τέτοιο φορτίο αξίζει 120 εκατ. δολάρια. Επί του εδάφους υπάρχουν πληροφορίες για ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στη Μπρέγκα· σε πολιτικό επίπεδο το καθεστώς επιμένει πως μόνο ο Μουαμάρ Καντάφι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Λιβύης, αλλά τα σενάρια διαδοχής φουντώνουν…

Το δεξαμενόπλοιο αναμένεται εντός της ημέρας σε τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου κοντά στο Τομπρούκ, το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Είναι η πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, μετά την επιβολή των κυρώσεων, που οι εξεγερμένοι προχωρούν σε εξαγωγή πετρελαίου με ζητούμενο να ενισχύσουν τον αγώνα τους.

Η εταιρεία Looyd’s List, που προσφέρει στοιχεία για τη ναυτιλία, αναφέρει ότι στο τάνκερ αναμένεται να φορτωθούν ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου, και με τη σημερινή τιμή του βαρελιού ένα τέτοιο φορτίο αξίζει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Equator υπό λιβεριανή σημαία και πιθανώς έχει κατεύθυνση το Κατάρ, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Εξεγερμένων.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στη Μπρέγκα

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν ότι ΝΑΤΟϊκές επιδρομές είχαν στόχο κυβερνητικά οχήματα στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, όπου οι εξεγερμένοι συγκρούονται εδώ και πέντε ημέρες με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Τα συντρίμμια των δύο φορτηγών πάνω στα οποία ήταν προσαρμοσμένα βαριά πολυβόλα βρίσκονται κοντά στην είσοδο της ανατολικής κατοικημένης περιοχής της Νέας Μπρέγκα, και από τα λάστιχά τους που καίγονται υψώνεται ένα σύννεφο μαύρου καπνού.

Διπλωματικός μαραθώνιος και σενάρια διαδοχής

Η λιβυκή κυβέρνηση επιμένει επισήμως ότι μόνο ο Μουαμάρ Καντάφι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Λιβύης, ωστόσο τα σενάρια διαδοχής πληθαίνουν.

Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη πως το καθεστώς λέει «ναι» σε πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά υπό την καθοδήγηση του Καντάφι, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μπορεί να έχει την τύχη του Ιράκ, του Αφγανιστάν ή της Σομαλίας.

Ωστόσο, το καθεστώς φέρεται να βολιδοσκοπεί τη Δύση για το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από το γιο του Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλάμ -σχέδιο που σε κάθε περίπτωση έχουν απορρίψει οι αντικαθεστωτικοί.

Μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης μετέβη τη Δευτέρα στην Τουρκία, η οποία του διεμήνυσε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία. Επόμενος σταθμός του Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί είναι η Μάλτα.