Ένα νέο αντιπηκτικό φάρμακο το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη χιλιάδων εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στην ΕΕ αργότερα μέσα στο έτος.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν το φάρμακο dabigatran etexilate (εμπορική ονομασία Pradaxa της εταιρείας Βoehringer Ingelheim) ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» των αντιθρομβωτικών φαρμάκων καθώς φαίνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακολογικό επίτευγμα στο πεδίο μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού εδώ και μισό αιώνα.

Εκατομμύρια άτομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή – γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός – με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Εκτιμάται μάλιστα ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι «ένοχη» έως και για το 15% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Χωρίς τις παρενέργειες της βαρφαρίνης

Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή λαμβάνουν σήμερα το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και μισό αιώνα με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (επεισόδιο που προκαλείται εξαιτίας θρόμβου αίματος).

Ωστόσο οι ασθενείς χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αίματος προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι λαμβάνουν τη σωστή δόση του φαρμάκου αφού οι υψηλές δόσεις βαρφαρίνης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία. Παράλληλα η συγκεκριμένη ουσία αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά αλλά και με ορισμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η δραστικότητά της.

Τώρα νέα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής ειδικών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι στις ΗΠΑ τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας έδειξαν ότι το dabigatran etexilate μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων πιο αποτελεσματικά από τη βαρφαρίνη.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 18.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και όπως προέκυψε η λήψη 150 mg της ουσίας ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού από 30% ως 39%.

Αναμένεται έγκριση το επόμενο τρίμηνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς το φάρμακο το οποίο δρα μειώνοντας την επίδραση της θρομβίνης, της πρωτεΐνης που ελέγχει την πήξη του αίματος, είναι πιθανό να λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μέσα στους επόμενους μήνες. Εχει ήδη λάβει πρόσφατα αντίστοιχη έγκριση στις ΗΠΑ από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Μάρτι Κάουι από το Νοσοκομείο Royal Brompton στο Λονδίνο «η ουσία φαίνεται ότι προλαμβάνει τους θρόμβους καλύτερα από τη βαρφαρίνη και με μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας». Ο καθηγητής προσέθεσε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι σύμφωνα με φήμες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να δώσει έγκριση για χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι το dabigatran etexilate έχει ήδη λάβει έγκριση στην Ευρώπη για χρήση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης ισχίου ή γονάτου.