Η πόλη στην οποία έκανε πρεμιέρα το διάσημο έργο του Τσαϊκόφσκι περιμένει με τα παλάτια, τα θέατρα και τους ναούς της
τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν την πολυτάραχη ιστορία τους. Η Βενετία του Βορρά, όπως αποκαλείται, με τις 350 γέφυρες και τα παραμυθένια κανάλια της, στολίζεται από μοναδικά μπαρόκ, χρωματιστά κτίρια αλλά και περισσότερα από 150 ιστορικά, αυτοκρατορικά παλάτια. Μια προσέγγιση της ιστορικής πλευράς της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας αποκαλύπτει θησαυρούς που αναπολούν την αίγλη μιας πόλης αληθινά αριστοκρατικής.




{{{ map }}}

Τι να δείτε

Στις 7 το απόγευμα συνήθως ανοίγει η αυλαία στο θέατρο Mariinsky με τα διάσημα Mπαλέτα Κίροφ (1 Theatre Sq., τηλ. 7812 326 4141). Στη σκηνή του έχουν χορέψει σπουδαίοι χορευτές και φυσικά οι κορυφαίοι Ρώσοι Ρούντολφ Νουρέγεφ και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Εδώ πραγματοποιήθηκαν και οι μεγάλες πρεμιέρες των έργων του Τσαϊκόφσκι «Ο Καρυοθραύστης» και «Η ωραία κοιμωμένη». Αξίζει όσο τίποτε άλλο να παρακολουθήσετε στο ιστορικό αυτό θέατρο μία από τις παραστάσεις.

Από τις Βερσαλλίες εμπνεύστηκε ο Πέτρος ο Μέγας προκειμένου να κατασκευάσει τη ρωσική εκδοχή τους, το παλάτι Πέτερχοφ, στα προάστια της πόλης. Παρ’ ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μεγαλοπρέπεια. Αξίζει μια βόλτα στους κήπους και στα σιντριβάνια με τον μεγάλο καταρράκτη.

Με περισσότερα από 3 εκατομμύρια εκθέματα και μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο, το Ερμιτάζ, η πρώην αυτοκρατορική κατοικία των τσάρων, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουριστών. Μη χάσετε τους πίνακες του Ρέμπραντ, τις Μαντόνες του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά και τα έργα των ιμπρεσιονιστών που εκλάπησαν από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (2 Palace Square, τηλ. 7812 710 9079).

Ο Καθεδρικός του Αγίου Ισαάκ χτίστηκε γύρω στο 1829 και υπήρξε ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος ναός της χώρας. Οι τρούλοι του κυριαρχούν στον ουρανό της Αγίας Πετρούπολης και, αν έχει καθαρή ατμόσφαιρα, αξίζει να ανεβείτε τα 300 σκαλιά για τον θόλο, που χαρίζει απίθανη θέα στην πόλη.

Το Παλάτι Γιουσούποφ, στο υπόγειο του οποίου δολοφονήθηκε ο μοναχός Ρασπούτιν (94 Moika Embankment, τηλ. 7812 314 8893).

Η λεωφόρος Nevsky Prospekt μαγνητίζει όλα τα βλέμματα. Εδώ είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης που σφύζει από ζωή, με εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά για όλα τα γούστα.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Το ξενοδοχείο-ορόσημο, η πολυτελέστερη διαμονή στην πόλη, στέκει επάνω στη Nevsky Prospekt ανάμεσα στους μεγάλους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς. Το ιστορικό ξενοδοχείο Grand Hotel Europe στους διακοσμημένους με αληθινές αντίκες χώρους του έχει φιλοξενήσει από τον Τσαϊκόφσκι και τον Ντοστογέφσκι μέχρι τον Παβαρότι (Νevsky Prospekt, 1-7 Mikhailovskaya, τηλ. 0845 077 2222).

Δωμάτια με θέα στο Ερμιτάζ προσφέρει το ξενοδοχείο Kempinski. Διαλέξτε ένα από τα τρία εστιατόριά του για να γευτείτε κρέπες με μαύρο χαβιάρι και ένα φλιτζάνι ρωσικό τσάι (Moika river embankment 22, τηλ. 7812 335 9111).

ΦΑΓΗΤΟ
Το Palkin πρωτοάνοιξε το 1785 και μεταξύ των άλλων θαμώνων του ήταν και ο Ντοστογέφσκι. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2002 και από τότε αποτελεί την κορυφαία γαστρονομική επιλογή στην πόλη, που συνδυάζει την κλασική ρωσική κουζίνα με τη γαλλική. Και όλα αυτά με τη συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής (47 Nevsky Prospekt, τηλ. 7812 103 5371).

Για απλό, κλασικό ρωσικό φαγητό, σε μια ιδιαίτερα φιλική και σπιτική ατμόσφαιρα, το 1913 σερβίρει ίσως το νοστιμότερο μπορστ στην πόλη (13/2 Voznesendsky Prospekt, τηλ. 7812 315 5148).

Το Literary Café, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, φημίζεται ως το τελευταίο μέρος που επισκέφτηκε ο μεγάλος ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν πριν από τον θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1837. Ζωντανή κλασική μουσική θα σας κρατήσει συντροφιά στο γεύμα σας, σε ένα από τα τραπέζια κάτω από τα θολωτά ταβάνια, ενώ οι τοίχοι καλύπτονται από έργα μεγάλων ζωγράφων (18 Nevsky Avenue, τηλ. 7812 312 6057).