Την κρίση στη Λιβύη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Αλ Κάιντα ώστε να αποκτήσει όπλα και να επεκτείνει την επιρροή της στη βόρεια Αφρική, υποστήριξε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλγερίας, μία χώρα όπου ήδη η ισλαμιστική οργάνωση δραστηριοποιείται έντονα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Αλ Κάιντα προσπαθεί να αποκτήσει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων εδάφους-αέρος. και να τον μεταφέρει σε ένα κρησφύγετό της στο βόρειο Μάλι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από οκτώ φορτηγάκια αναχώρησε από την ανατολική Λιβύη, πέρασε τα σύνορα με το Τσαντ, μπήκε στο Νίγηρα και από εκεί έφτασε στο βόρειο Μάλι όπου τις τελευταίες ημέρες παρέδωσε ένα φορτίο με όπλα.

Στον οπλισμό αυτό περιλαμβάνονταν αντιαρματικές ρουκέτες ρωσικής κατασκευής RPG-7, πολυβόλα, καλάσνικοφ, εκρηκτικά και πυρομαχικά.

Όπως είπε ο Αλγερινός αξιωματούχος, έχει πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) έχει αποκτήσει μέσω Λιβύης αντιαεροπορικά φορητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Strela, γνωστά και σαν SA-7. Τα συστήματα μοιάζουν με ένα αντιαρματικό όπλο και μπορούν να εκτοξεύσουν με υψηλή ακρίβεια ένα πύραυλο κατά αεροσκαφών ή ελικόπτερων.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι το πρώτο κομβόι», πρόσθεσε ο Αλγερινός αξιωματούχος για να διευκρινίσει ότι «πολλά στρατόπεδα έχουν λεηλατηθεί στην περιοχή αυτή [στην ανατολική Λιβύη] και τα μέλη της AQIM που ήταν εκεί δεν θα παρέλειπαν να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία.



» Η AQIM, που διατηρεί άριστες σχέσεις με λαθρέμπορους οι οποίοι περνούν τα σύνορα της Λιβύης από όλες τις πλευρές χωρίς την παραμικρή δυσκολία, θα τους αναθέσει κατά πάσα πιθανότητα να φέρουν τα όπλα

», είπε ακόμη.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται τη σύγχυση μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ενώ ταυτόχρονα έχει διεισδύσει και στο στρατόπεδο των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι πάντως διαψεύδουν ότι διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν ότι η παρουσία της Αλ Κάιντα στη Λιβύη είναι μηδαμινή και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέγερση.