«Aνθρωποι της αλ Κάιντα» βρίσκονται στη Βραζιλία, σχεδιάζουν επιθέσεις, συγκεντρώνουν χρήματα και στρατολογούν οπαδούς, ανέφερε το περιοδικό Veja το σαββατοκύριακο, εγείροντας για άλλη μια φορά φόβους ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταστεί κρησφύγετο ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Στην διαδικτυακή του εκδοχή, το περιοδικό έγραψε ότι «τουλάχιστον 20 άνθρωποι», που φέρονται να συνδέονται με την Αλ Κάιντα, τη Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, την Παλαιστινιακή Χαμάς και άλλες οργανώσεις «κρύβονται» στο έδαφος της Βραζιλίας.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί συγκεντρώνουν κεφάλαια και εργάζονται για την ενορχήστρωση επιθέσεων σε άλλες χώρες. Το περιοδικό επικαλείται πηγές της βραζιλιάνικης αστυνομίας και εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένους στόχους ή επιχειρήσεις.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει επί μακρόν ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές επιχειρούν στην παραμεθόριο Βραζιλίας, Παραγουάης και Αργεντινής, πράγμα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαψεύδει – – αν και λέει ότι γνωρίζει πως ορισμένα μέλη της λιβανέζικης κοινότητας στη χώρα μεταφέρουν, νόμιμα, κεφάλαια στην Μέση Ανατολή.

Μετά την ανάδειξη της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία της Βραζιλίας σημειώνεται αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο προκάτοχος της Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είχε ενοχλήσει την Ουάσινγκτον αποπειρώμενος μια διεθνή διαμεσολάβηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Veja ανέφερε ότι ένας Λιβανέζος ονόματι Χάλεντ Χουσέιν Αλι, που ζει στη Βραζιλία από το 1998, είναι σημαντικό στέλεχος του μηχανισμού «προπαγάνδας» της Αλ Κάιντα και συντονίζει «εξτρεμιστές» σε 17 χώρες.

Είχε συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση για μικρό διάστημα από τις αρχές της Βραζιλίας τον Μάρτιο του 2009, όταν αστυνομικοί ανακάλυψαν βίντεο και κείμενα που απευθύνονταν σε οπαδούς της Αλ Κάιντα. Ενα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρέθηκε στον υπολογιστή του έχει στόχο την πρόκληση μίσους «εναντίον των εβραίων και των μαύρων», ανέφερε το περιοδικό.

Φυλακίστηκε για 21 ημέρες κατηγορούμενος για υποκίνηση ρατσισμού, υποκίνηση εγκλημάτων και σύσταση συμμορίας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος προτού εισαγγελείς μπορέσουν να σχηματίσουν δικογραφία σε βάρος του και να τον παραπέμψουν σε δίκη, σύμφωνα με το Veja.