Εντοπίστηκαν συντρίμμια του Airbus της Air France

Ενα βαθυσκάφος ανακάλυψε τμήμα του αεροσκάφους της Air France που είχε συντριβεί στον Ατλαντικό πριν από σχεδόν δύο χρόνια, παρασύροντας στο θάνατο και τους 228 επιβαίνοντες σε αυτό, ανακοίνωσε η υπηρεσία που ερευνά το δυστύχημα την Κυριακή

Ένα βαθυσκάφος ανακάλυψε τμήμα του αεροσκάφους της Air France που είχε συντριβεί στον Ατλαντικό πριν από σχεδόν δύο χρόνια, παρασύροντας στο θάνατο και τους 228 επιβαίνοντες σε αυτό, ανακοίνωσε ηην Κυριακή η υπηρεσία που ερευνά το δυστύχημα.

Ενα πλοίο επιφορτισμένο με την ανέλκυση του αεροσκάφους και εξοπλισμένο με μη επανδρωμένα βαθυσκάφη, εντόπισε συντρίμμια ενός αεροσκάφους τις τελευταίες 24 ώρες. Γάλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι προέρχονται από το αγνοούμενο αεροσκάφος Airbus A330, ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία για την έρευνα και την ανάλυση αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA).

«Τα συντρίμμια αυτά ταυτοποιήθηκαν από τους ερευνητές της BEA ως τμήματα του εμπορικού αεροσκάφους Airbus 330-203, που εκτελούσε την πτήση AF 447», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BEA.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στην δημοσιότητα φωτογραφίες των τμημάτων αυτών το μεσημέρι της Δευτέρας στο Παρίσι.

Οι γαλλικές αρχές επιδόθηκαν τον Μάρτιο σε μια ακόμα, την τέταρτη κατά σειρά, επιχείρηση έρευνας στα νερά του Ατλαντικού για να εντοπίσουν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους που είχε συντριβεί, ενώ εκτελούσε πτήση από τη Βραζιλία με προορισμό το Παρίσι την 1η Ιουνίου 2009.

Στην έρευνα συμμετέχει ένα προηγμένο βαθυσκάφος ονόματι Alucia. Η αρχική έρευνα είχε οδηγήσει στον εντοπισμό συντριμμιών και σορών αλλά οι καταγραφείς των συμβάντων της πτήσης, που μπορεί να ρίξουν φως στο τι συνέβη, δεν είχαν εντοπιστεί.

Η ανακάλυψη των μαύρων κουτιών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου οι ερευνητές και οι συγγενείς των θυμάτων να μπορέσουν να καταλάβουν γιατί το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ατλαντικό στην διάρκεια θύελλας.

Οι περισσότερες υποθέσεις σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο να πάγωσαν οι αισθητήρες ταχύτητας του αεροσκάφους, που εμφανίζονταν να δίνουν αντιφατικές ενδείξεις λίγο πριν την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Ομως μια έκθεση για το δυστύχημα αναφέρει ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί με σαφήνεια η αιτία ελλείψει των δεδομένων από τις συσκευές καταγραφής των συμβάντων της πτήσης.


«Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει στην ανάσυρση και στην ανάκτηση δεδομένων από τους δύο καταγραφείς. Τα δεδομένα αυτά είναι ουσιώδη για την κατανόηση του δυστυχήματος»
, είπε εκπρόσωπος της Airbus χαιρετίζοντας την ανακάλυψη, 671 ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.

Στους καταγραφείς καταχωρούνται αφ’ ενός οι συνομιλίες που ακούγονται στο πιλοτήριο και στον ασύρματο και αφ’ ετέρου δεδομένα από τα συστήματα του αεροσκάφους.

Η Air France και η Airbus χρηματοδοτούν την αναζήτηση για τα εναπομείναντα συντρίμμια. Οργανώσεις που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι προηγούμενες αναζητήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk