«Ο γιος μου δεν είναι αρχηγός των Πυρήνων»

Με την εξέταση των γονέων των κατηγορουμένων Χάρη Χατζημιχελάκη και Γιώργου Καραγιαννίδη συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τη συμμετοχή στην Οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Κατά την πολύωρη κατάθεσή του ο κ. Στέλιος Χατζημιχελάκης, πατέρας του Χάρη και ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Χαλάνδρι, το οποίο μετέπειτα χαρακτηρίστηκε ως γιάφκα, προσπάθησε να επισημάνει στο δικαστήριο όλα τα ελαφρυντικά στοχιεία, τα οποία ο γιος του ως απών από τη διαδικασία δεν έχει επικαλεστεί.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του δικαστηρίου κυρία Μαρία Βαρελά για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που έκανε ο γιός του μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα Indymedia ενόσω βρισκόταν στις φυλάκες Κορυδαλλού, ο κ. Χατζημιχελάκης τόνισε ότι ο «Χάρης αναφερόταν στην πολιτική ευθύνη για την προσωπική του συμμετoχή στην υπόθεση, στο βαθμό που αυτή υπήρχε, και μόνο μέχρι τη σύλληψή του».

Υποστήριξε ότι είναι εκδικητικό από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης το γεγονός ότι όνομασαν τον γιό του «αρχηγό» της οργάνωσης και του απέδωσαν την ηθική αυτουργία για όλες τις μετέπειτα πράξεις της οργάνωσης που έγιναν όταν αυτός ήταν στη φυλακή. «Η πολιτική ευθύνη δεν είναι ηθική αυτουργία. Ενας μη έμπειρος άνθρωπος σε μετεφηβική ηλικία ο οποίος βρίσκεται σχεδόν δυο χρόνια στη φυλακή μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες λέξεις εννοώντας κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημιχελάκης.

Νωρίτερα, η πρόεδρος επιχειρώντας να διερευνήσει τις πολιτικές θέσεις του Χάρη Χατζημιχελάκη ρώτησε τον πατέρα του αν ο γιός του ανήκε στον Αναρχικό χώρο. Ο ίδιος απάντησε ότι ήταν ένας πολύ διαβασμένος και αριστούχος μαθητής και ήταν σε μια φάση ψαξίματος και ανεύρεσης πολιτικών ιδεών. Τόνισε ότι η αναρχία είναι μια ευρεία λέξη που ο καθένας την αντιλάμβάνεται διαφορετικά.

Οταν η πρόεδρος τον ρώτησε «τι είναι τρομοκράτης», οι συνήγοροι ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες λέγοντας ότι είναι ερώτηση κρίσεως που δεν επιτρέπεται να γίνενται στον πατέρα ενός κατηγορούμενου.

Ο κ. Χατζημιχελάκης περιορίστηκε να απαντήσει ότι «είναι ο άνθρωπος που ασκεί βία σε πολλούς άλλους ανθρώπους χωρίς να υπάρχει λόγος» ενώ προσέθεσε ότι δεν βρίσκεται στο δικαστήριο για να κάνει πολιτικές αναλύσεις αλλά για να μιλήσει για συγκεκριμένα γεγονότα. Εξάλλου, επειδή ο κ. Χατζημιχελάκης έχει την ιδιότητα του χημικού μηχανικού, ερωτήθηκε και σχετικά με τον αυτοσχέδιο εκρητικό μηχανισμό που φέρεται να βρέθηκε στο σπίτι στο Χαλάνδρι.

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι η μη τυποποιημένη πυρίτιδα δηλαδή το εκρηκτικό, που φέρονται να χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι, είναι το ασθενέστερο υλικό από άποψη θερμοδυναμικής ενέργειας γεγονός που σημαίνει ότι δεν προκαλεί ωστικό κύμα και συνεπώς δεν ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Επικαλέστηκε άλλωστε και τις καταθέσεις του πρώην υφυπουργού κ. Π. Χηνοφώτη και του πρώην υπουργού κ. Γερ. Αρσένη οι οποίοι μίλησαν για μια ασθενή έκρηξη που δεν μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο σε άνθρωπο.

Στο ίδιο πνεύμα η μητέρα του Γιώργου Καραγιανννίδη κατέθεσε ότι ο γιος της δεν είχε καμιά σχέση με τον αναρχικό χώρο ούτε με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Ο Γιώργος Καραγιαννίδης φέρεται να αγόρασε δυο χύτρες οι οποιες χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις της οργάνωσης. Η απόδειξη αγοράς τους βρέθηκε μέσα στη «γιάφκα» και ο ίδιος καταγράφηκε από τις κάμερες του πολυκαταστήματος να κάνει την αγορά.

Ωστόσο, σήμερα η μητέρα του παρέδωσε στο δικαστήριο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι από το πολυκατάστημα αγοράστηκαν δυο κατσαρόλες διαφορετικών λίτρων και διαφορετικών διαμέτρων από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στις τρεις επίμαχες επιθέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk