Άλλη μια έρευνα έρχεται να προστεθεί σε πολλές προηγούμενες που δείχνουν ότι οι παγετώνες λιώνουν με ταχείς ρυθμούς. Διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τους παγετώνες στην Παταγονία και υποστηρίζει ότι λιώνουν τα τελευταία 30 χρόνια με ρυθμό 100 φορές ταχύτερον από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο τα τελευταία 350 χρόνια. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Μ.Βρετανία και την Σουηδία που μελέτησαν τους 270 παγετώνες της Παταγονίας και συνέκριναν τα στοιχεία που κατέγραψαν με εκείνα μιας μίνι Εποχής Παγετώνων που βίωνε η Παταγονία μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η θερμοκρασία στην περιοχή έχει αυξηθεί τους τρεις τελευταίους αιώνες κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου γεγονός που συντέλεσε στην αύξηση του ρυθμού τήξης των παγετώνων. Όπως εκτιμούν, οι παγετώνες της Παταγονίας έχουν χάσει σε αυτό χρονικό διάστημα των 145 κυβικά μίλια πάγου.

«Οι παγετώνες πριν από την δεκαετία του 1970 είχαν απώλειες πάγου σε πολύ μικρότερο βαθμό από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η μεγάλη καταστροφή έχει συντελεστεί τα τελευταία 30 έτη όπου ο ρυθμός απώλειας είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των προηγούμενων αιώνων. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature Geoscience.