Η νεκροκεφαλή

Δεν είναι η ανικανότητα του εισπρακτικού μηχανισμού που ευθύνεται για την υστέρηση των εσόδων, αλλά το ίζημα στον πάτο του δοκιμαστικού σωλήνα του νέο – ελληνικού μας γονιδίου. Αυτό το «κατάλοιπο» μιας πελατειακής πολιτικής ετών με την οποία οι κυβερνήσεις επάνδρωναν ως επί το πλείστον το δημόσιο.

Η νεκροκεφαλή | tovima.gr


Δεν είναι η ανικανότητα του εισπρακτικού μηχανισμού που ευθύνεται για την υστέρηση των εσόδων, αλλά το ίζημα στον πάτο του δοκιμαστικού σωλήνα του νέο – ελληνικού μας γονιδίου, όταν οι αλχημιστές της κυβέρνησης προσπαθούν απεγνωσμένα να επιφέρουν την μεταστοιχείωση απ’ όπου θα προκύψει κάτι πολύτιμο από το ευτελές.

Το πολύτιμο εδώ είναι το πρόσθετο ενδιαφέρον που ζητά (απεγνωσμένα) η Κυβέρνηση από τους δημοσίους υπαλλήλους της. Το ευτελές είναι ο μισθός που τους πληρώνει.

Θυμίζω ότι με την λατινική έκφραση caput mortuum (νεκροκεφαλή) οι αλχημιστές εννοούσαν το «μηδαμινό πράγμα». Αυτό το «κατάλοιπο» μιας πελατειακής πολιτικής ετών με την οποία οι κυβερνήσεις επάνδρωναν ως επί το πλείστον το δημόσιο, δεν βλέπω να το διαχειρίζονται ούτε με τις ανακατατάξεις ούτε με τις μετατάξεις που προβλέπονται.

Η ζαριά έχει ριχτεί και το σιδερένιο χέρι του ΔΝΤ δεν θα κάνει τα ντόρτια εξάρες. Άλλωστε το caput mortuum στον Μαρξ είναι το σημείο ενός νεκρού υλισμού ο οποίος προκύπτει από την απόσπαση των πραγμάτων από τις κοινωνικές τους σχέσεις (εδώ βρισκόμαστε). Ή, μιλώντας ψυχαναλυτικά, το «κατάλοιπο» (η νεκροκεφαλή) είναι το πλέον εσώτερο στη συμβολική τάξη που δομεί το ψυχισμό μας. Διότι, κάτω από αυτό που αποκαλέσαμε υπολειμματική «φύση» του Έλληνα σε σχέση με τον Ευρωπαίο είναι δυστυχώς και η αιτιώδης όψη της δημόσιας και της ιδιωτικής του ζωής: η ιδιοπροσωπία του.

Θέλετε ένα παράδειγμα από την ιδιωτική ζωή; Ξεπέρασαν τις 6.000 αιτήσεις οι μπόμπιρες (οι γονείς τους) που θέλουν να συμμετέχουν στο τζούνιορ μάστερ.

Δεύτερο παράδειγμα; Πωλείται η οικία του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα (στη μικρή αγγελία το όνομα του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη ούτε καν αναφέρεται).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk