Μια ανάσα από το 10% έχει εκτιναχθεί το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας καθώς αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τη διάσωση.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 5ετών ομολόγων αυξήθηκε τη Δευτέρα στο 9,91%, επίπεδα που είναι υψηλότερα από αυτά όταν το Δουβλίνο πήρε την απόφαση να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανοδικά κινούνται και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της Πορτογαλίας με τις αγορές τώρα να ανεβάζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας στο 40% από 30% που ήταν πριν από ένα μήνα.

Καθοριστική θεωρείται η Τετάρτη, όταν η χώρα θα βγει στις αγορές για να δανειστεί μέχρι 2 δισ. ευρώ εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια. Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, ωστόσο προβλέπουν ότι θα πληρώσει αυξημένα επιτόκια.

Το μεγαλύτερο τεστ για τη χώρα είναι τον προσεχή Ιούνιο, όταν πρέπει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων και την καταβολή τόκων.

Η πτώση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα εκτιμάται ότι μεταθέτει το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η καθυστέρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση των προβλημάτων στη γειτονική Ισπανία. Αν και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων δεν αυξήθηκαν τη Δευτέρα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις με τις υπερχρεωμένες ισπανικές τράπεζες.