Ορατές έγιναν το Φεβρουάριο οι πρώτες επιπτώσεις από τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν για τις ελληνικές τράπεζες και το νέο κύκλο ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη με την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από το Μάιο του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο καταγράφηκε σημαντική άνοδος σε μηνιαία βάση στα κυμαινόμενα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, σε μία περίοδο ύφεσης και μειωμένου τζίρου για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των διατραπεζικών επιτοκίων euribor, με τα οποία είναι συνδεδεμένο το κόστος των εταιρικών χορηγήσεων.

Την ίδια στιγμή και οι τράπεζες προχωρούν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή του περιθωρίου κέρδους (spreads), ώστε να προσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους στις συνθήκες αυξημένων επισφαλειών και υψηλού κόστους χρηματοδότησης μέσω των καταθέσεών τους.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, το Φεβρουάριο το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, καθώς και αυτό των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 9 και 14 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, στο 6,90% και 9,72% αντίστοιχα.

Την ίδια περίοδο, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,23% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 48 μονάδες βάσης στο 5,37% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Καταθέσεις και δάνεια ιδιωτών

Σε γενικές γραμμές τα επιτόκια που αφορούν τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών παρέμειναν αμετάβλητα.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασαν το Φεβρουάριο στο 0,44% και 0,34% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,75%.

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, παρουσίασε άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης στο 14,64%.

Αντίθετα, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,91% και κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,57% για δάνεια με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη.

Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα

Όπως ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση παρουσίασαν το Φεβρουάριο τα μέσα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων και δανείων, με εξαίρεση το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που παρέμεινε αμετάβλητο.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων με διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασαν άνοδο κατά 5 και 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 3,55% και 3,69% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,68%, ενώ τα αντίστοιχα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων παρουσίασαν άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,66% και 5,71% αντίστοιχα.