Ο Μπετόβεν χορεύει…μπαλέτο!

Την εισαγωγή για ορχήστρα «Προμηθέας», έργο 43 του Μπετόβεν παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Αλκη Μπαλτά στις 8 Απριλίου (στις 20.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μουσική από το ομώνυμο μπαλέτο που γράφτηκε από τον συνθέτη το 1801 και η πρώτη του εκτέλεση έγινε με επιτυχία στις 28 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς στη Βιέννη.Την εισαγωγή για ορχήστρα «Προμηθέας», έργο 43 του Μπετόβεν παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Αλκη Μπαλτά στις 8 Απριλίου (στις 20.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για μουσική από το ομώνυμο μπαλέτο που γράφτηκε από τον συνθέτη το 1801 και η πρώτη του εκτέλεση έγινε με επιτυχία στις 28 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς στη Βιέννη.

Η ιδέα του εν λόγω μπαλέτου, πάντως, ανήκει στον ναπολιτάνικης καταγωγής χορογράφο Σαλβατόρε Βιγκανό (1769-1821) ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ανανεωτές της χορευτικής τέχνης της εποχής του και, ταυτόχρονα, πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση του μπαλέτου ως αυτόνομου και -ανεξάρτητου από την όπερα- καλλιτεχνικού είδους. Ωστόσο, παρά την αρχική επιτυχία του μπαλέτου σύντομα το έργο περιήλθε σε αφάνεια, με εξαίρεση την ορχηστρική εισαγωγή η οποία παραμένει ως σήμερα ένα δημοφιλές εναρκτήριο κομμάτι των συμφωνικών συναυλιών διεθνώς.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 15 του Γ. Μπραμς με σολίστ τον νέο και πολλά υποσχόμενο πιανίστα Μιχάλη Μπολιάκη.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την Ογδοη Συμφωνία σε σολ μείζονα, έργο 88 του Ντβόρζακ η οποία γράφτηκε το 1889 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1890 στην Πράγα υπό τον ίδιο τον συνθέτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk