Το πολυαναμενόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και είχε χαρακτηρισθεί κρίσιμο για τις εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό Τριφύλλιεν τέλει δεν έβγαλε την ομάδα από το διαφαινόμενο μετοχικό-διοικητικό και (κυρίως) οικονομικό αδιέξοδο, όπως ευελπιστούσαν οι οπαδοί του.

Αντιθέτως,αποκάλυψε το βαθύ ρήγμα που έχει υποστεί το πολυμετοχικό σχήμα, επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στις τάξεις των μετόχων και κατέδειξε ότιυπό τις υπάρχουσες συνθήκες το μέλλον του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού διαγράφεται δυσοίωνο.

Κατά την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένος διότι «βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο επί τρεις ώρες και τις δυόμισι μιλούσαμε για το παρελθόνενώ πρέπει να δούμε το μέλλον. Ολοι οι παράγοντες σκέφτονται το μακρύ τους και το κοντό τους και κοιτάει ο ένας πόσα θα βάλει ο άλλος, ενώ όλοι πρέπει να βάλουν τον Παναθηναϊκό πάνω από τον προσωπικό εγωισμό τουςώστε να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο» .
Το αδιέξοδο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος πηγάζει από την υπαναχώρηση του δεύτερου τη τάξει μετόχου κ. Ανδρέα Βγενόπουλου να αποκτήσει (άνευ ανταλλάγματος) το 24,7% του μεγαλομετόχου κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, τις κάκιστες προσωπικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των περισσοτέρων μετόχων και κυρίως την έλλειψη διάθεσης να συνεισφέρουν οικονομικά.

«Το ταμείο είναι μείον» καθώς η τρέχουσα σεζόν θα κλείσει για την ΠΑΕ με έλλειμμα τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, ενώ για να βγει (μόνο) η επόμενη αγωνιστική περίοδος απαιτούνται περίπου 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προκύπτει από τα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ και τα εκτιμώμενα έξοδα 50 εκατ. ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, οι μέτοχοι προσανατολίζονται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόλις 10-15 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις περικοπές, τις πωλήσεις και τον εν γένει εξορθολογισμό του μπάτζετ ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Είναι πλέον φανερό ότι στην παρούσα φάση στις τάξεις των μετόχων επικρατούν η έλλειψη επικοινωνίας, η διχόνοια και η φαγωμάρα και δεν υπάρχει διάθεση για οικονομική συνεισφορά και κοινό πεδίο δράσης εντός της ΠΑΕ παρά μόνο διαφορετικά στρατόπεδα και αντιμαχόμενες πλευρές. Μολονότι δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το τελικό ποσό της ΑΜΚ (κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σε δέκα ημέρες σε νέο έκτακτο ΔΣ), φαίνεται ότι μετά βίας θα συγκεντρωθεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ζοφερό το μέλλον της ομάδας.

Ποιες είναι οι (προ)θέσεις των μετόχων

Γιάννης Βαρδινογιάννης
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ (με ποσοστό 54,7%), μετά την υπαναχώρηση του δεύτερου τη τάξει μετόχου κ. Βγενόπουλου από τη συμφωνία για την απόκτηση του 24,7% των μετοχών, εμμένει στην απόφασή του να λειτουργεί ως κάτοχος του 30% διότι θεωρεί ότι ο Μr. ΜΙG αφενός αθέτησε τους όρους του deal, αφετέρου είναι ο ηθικός αυτουργός της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο σύλλογος. Πάντως η δήλωσή του ότι ο ίδιος και η οικογένειά του παραμένουν παρόντες στον ΠΑΟ, όπως και η ατάκα του προς τους υπόλοιπους μετόχους «ας βάλουν όλοι το μερίδιό τους και εγώ μετά θα πω πόσα θα βάλω», μεταφράστηκαν από αρκετούς ότι αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για να λειτουργήσει (εκ νέου) ως κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου.

Ανδρέας Βγενόπουλος
Επιμένει ότι δεν επιθυμεί (πλέον) να έχει καμία εμπλοκή στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, παρά τα σενάρια περί στρατηγικών κινήσεων τακτικής προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο δυναμικά. Με την υπαναχώρησή του από τη συμφωνία για την απόκτηση του 24,7% της οικογένειας Βαρδινογιάννη άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο. Παρ΄ όλα αυτά, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει με το ποσοστό του (10,9%) στις επόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανεξαρτήτως ποσού.

Νικόλας Πατέρας
Παρά την παραίτησή του από την προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο και σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για την ομάδα, παραμένει κοντά στον σύλλογο και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει με το ποσοστό του (5,4%) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Λέγεται ότι, εφόσον οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων ήταν αγαστές, υπήρχε η προοπτική της ενότητας και δεν δεχόταν πόλεμο λάσπης- όπως έχει καταγγείλει-, θα ήταν διατεθειμένος να αυξήσει σημαντικά το μετοχικό ποσοστό του.

Παύλος Γιαννακόπουλος
Απουσίασε λόγω ασθένειας από το πρόσφατο ΔΣ και ως εκ τούτου δεν εξέφρασε επισήμως τη θέση του. Πάντως ο αδελφός του κ. Θ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος τον εκπροσώπησε, κατέδειξε τις (προ)θέσεις της οικογένειάς του κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα γενναίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου, όπως είπε, «να μη γίνει ο ΠαναθηναϊκόςΠαναθηναϊκάκι…» . Μολονότι τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφόρησαν ξανά τα σενάρια περί απόκτησης του «ορφανού» 24,7% της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την οικογένεια Γιαννακόπουλου, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον κ. Π. Γιαννακόπουλο (κατέχει το 4,8% των μετοχών).

Αδαμάντιος Πολέμης
Παρά τις δύσκολες (οικονομικά) εποχές, κατέθεσε πρόταση για γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ και συμμετοχή όλων με το ποσοστό τους, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό (κυρίως) από τον κ. Βαρδινογιάννη. Φαίνεται ότι υπαναχωρεί από την αρχική πρόθεσή του να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ διότι, όπως τονίζει, δεν θέλει να είναι «άφραγκος πρόεδρος!», ενώ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει και η απαιτούμενη ενότητα. Ωστόσο φέρεται διατεθειμένος να αυξήσει το ποσοστό του (είχε μπει στην ΠΑΕ ως μέλος της ΠΕΚ με συνολικό ποσοστό 4,8%, από το οποίο του αναλογεί το 1,6%) προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η ομάδα.

Γιάννης Ξυλάς
Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το πολυμετοχικό σχήμα αφήνοντας αιχμές, μεταξύ άλλων, για τους χειρισμούς και τη στάση (ως προς την έλλειψη ενότητας) των συμπαικτών του στην ΠΑΕ. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πιθανώς θα παραχωρήσει το ποσοστό του (1,6%) είτε στον κ. Αδ.Πολέμη είτε στον κ. Γ.Νίκα.

Γιώργος Νίκας
Ο τρίτος της… παρέας της ΠΕΚ (επίσης με 1,6%), αν και φέρεται ιδιαίτερα απογοητευμένος από το πολυμετοχικό σχήμα, θα παραμείνει ενεργός όχι μόνο μετοχικά αλλά πιθανώς και διοικητικά. Ηδη συμμετέχει στην τετραμελή διοικούσα επιτροπή, ενώ προτάθηκε να είναι μέλος και της τεχνικής επιτροπής από την επόμενη σεζόν (εφόσον εγκριθεί η εν λόγω πρόταση).

Μιχάλης Ζολώτας
Από το περασμένο καλοκαίρι είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική του μεγαλομετόχου κ. Ι. Βαρδινογιάννη και δεν συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (κατέχει το 4,8%). Δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξει και τώρα, αν και ο εκπρόσωπός του στο ΔΣ κ. Μίμης Δομάζος δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του.

Παναγιώτης Δάβαρης
Ο πιο… αθόρυβος και χαμηλών τόνων από τους μετόχους (κατέχει το 2,7%) εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την τροπή που πήρε η πολυμετοχικότητα στον Παναθηναϊκό, αλλά- επί του παρόντος- δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ΠΑΕ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ