Στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου είπε μια φράση η οποία ερμηνεύτηκε ως ακόμη ένα «φρένο» στα σενάρια για ανασχηματισμό. «Σε αυτό τον αγώνα, εγώ είμαι δίπλα στον κάθε υπουργό, στην κάθε υπουργό, για να σας στηρίξω πολιτικά σ΄ αυτές τις δύσκολες αλλαγές» δήλωσε. Στην ίδια εισήγηση ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στους υπουργούς ότι «δεν είμαστε αιχμάλωτοι στο μοιρολόι της απαισιοδοξίας», ότι το πρόγραμμα του μνημονίου βγαίνει- «ως τώρα διαψεύσαμε όλες τις καταστροφολογικές προβλέψεις. Είναι απολύτως στο χέρι μας να ολοκληρώσουμε με επιτυχία και αυτή την προσπάθεια» είπε.

Αποφασιστικότητα και υπομονή

«Είναι ένας μαραθώνιος με πολλές ανηφόρες. Είμαστε όμως όρθιοι και προχωράμε με αποφασιστικότητα και υπομονή. Εγώ είμαι οπλισμένος και με τα δύο» προειδοποίησε. Αντιστοίχως έχει δεχθεί και ο ίδιος εισηγήσεις από τον στενό κύκλο των συνεργατών του ότι η απόφαση να πάρει πάνω του όλη τη δύσκολη προσπάθεια του επόμενου διμήνου συνεπάγεται και μεγάλη προσωπική φθορά. Ο Πρωθυπουργός όμως σε αυτή τη φάση ότι δεν ανοίγει σε κανέναν τα χαρτιά του. Ενα ισορροπημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα είναι το ζητούμενο για τους περισσότερους υπουργούς, οι οποίοι διατυπώνουν ενστάσεις για τη μείωση των προϋπολογισμών τους καλύπτοντας τον πραγματικό τους φόβο που είναι η ανάγκη για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο ότι στον έλεγχο του Μαΐου θα κριθούν κυρίως δύο προγράμματα, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων και ότι αυτή τη φορά θέλουν να δουν έργα. Αυτά σε συνδυασμό με την υστέρηση στα έσοδα, τις συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την προοπτική λήψης νέων μέτρων έχουν πυροδοτήσει νέα ένταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Ενδεικτικά της κατάστασης ήταν τα μηνύματα που έστειλαν στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης οι εισηγητές των ΚΤΕ και οι πρόεδροι των Επιτροπών της Βουλής μέσω των επικεφαλής της ΚΟ κκ. Β. Εξαρχου, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπα και Εμμ. Μπετενιώτη. «Δεν έχουμε πλέον δικαιολογίες. Τι σημαίνει η βοήθεια από την ΕΕ όταν χρειάζεται να πάρουμε επιπλέον διορθωτικά μέτρα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ; Ως τώρα λέγαμε στον κόσμο να κάνει υπομονή, ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο επειδή μειώσαμε το έλλειμμα. Τώρα που δεν μειώθηκε τι θα λέμε; Πώς θα δικαιολογήσουμε τα νέα μέτρα;» . Αυτά τα ερωτήματα διατυπώθηκαν από πολλούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κκ. Δ. Κρεμαστινός, Κ. Σπηλιόπουλος, Δ. Παπουτσής, Ολγα Ρεντάρη, Ν. Ζωίδης κ.ά. Επίσης ένα θέμα που τέθηκε ήταν οι διαφοροποιήσεις των υπουργών έπειτα από υπουργικά συμβούλια με αφορμή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα! Επειτα από τη λήψη μιας απόφασης ενώπιον του Πρωθυπουργού να βγαίνουν κάποιοι εκ των υστέρων και να εκφράζουν δημοσίως διαφωνίες. Αν οι υπουργοί δεν μπορούν αν υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική είτε εξαιτίας της προσωπικής τους ατζέντας είτε λόγω ιδεολογικών κωλυμάτων, εμείς τι να κάνουμε;» έλεγαν.

Μπαϊράκι κατά του μνημονίου

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ διατυπώνονται δύο ειδών επιχειρήματα κατά του μνημονίου. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι βουλευτές που υποστηρίζουν ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει» και ότι απαιτείται ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο, όπως οι Βάσω Παπανδρέου , Γ. Φλωρίδης, Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς, Μ. Ανδρουλάκης, κ.ά. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι εκπρόσωποι του αριστερότερου τμήματος του ΠαΣοΚ οι οποίοι ζητούν είτε την επαναδιαπραγμάτευση είτε την καταγγελία του μνημονίου, π.χ. Π. Οικονόμου , αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί και οι λεγόμενοι «προεδρικοί», όπως οι Ντ. Βρεττός , Κατερίνα Μπατζελή, Θ. Παπαδόπουλος , Οδ. Βουδούρης, κ.ά. Ακόμα, η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό «να εγγυηθεί γενναία και θαρραλέα τον δημόσιο έλεγχο των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικού Αερίου, ΟΠΑΠ, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κτλ.».

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Δεν προχωρώ άλλο χωρίς τη στήριξη όλων»

Στην προσπάθεια σύνταξης του εθνικού σχεδίου είναι φανερό ότι τέθηκε επικεφαλής ο κ.Γ.Παπακωνσταντίνου , ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις συσκέψεις.O υπουργός Οικονομικών ίσως να διέρχεται την πιο κρίσιμη για τον ίδιο περίοδο,έχοντας φορτωθεί δυσβάστακτα βάρη και δεχόμενος την πιο σκληρή κριτική από την ώρα που ανέλαβε αυτή τη θέση.Τα βέλη,τα οποία προέρχονται κυρίως από την παράταξή του,θέτουν σε αμφισβήτηση τον πυρήνα των βασικών του επιλογών,αλλά και την ικανότητά του να διοικήσει αποτελεσματικά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Για τους λόγους αυτούς έστειλε για πρώτη φορά τελεσίγραφο προς τους συναδέλφους του διαμηνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει μόνος του την προσπάθεια χωρίς τη στήριξη και τη συνεργασία τους.«Το στοίχημα είναι ένα πακέτο αλλαγών το οποίο θα έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και πάνω απ΄ όλα της κοινωνίας» σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ.Ηλ.Πλασκοβίτης. Αλλες πηγές από το ίδιο υπουργείο λένε ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου θα έβλεπε θετικά την τοποθέτηση,σε περίπτωση ανασχηματισμού,δύο αναπληρωτών υπουργών για τα έσοδα και για τις αποκρατικοποιήσεις,αρκεί να επιλεγούν πρόσωπα ικανά και όχι να προταχθούν διάφορες ισορροπίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ