Ο Παπούλιας στο Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα

Την πολιτική βούληση της Αθήνας να ενισχύσει τις σχέσεις με το Μπακού, με έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, σηματοδοτεί η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από τη Δευτέρα στο Αζερμπαϊτζάν. Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου έρχεται μετά από σειρά πυκνών ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πρώτη αυτή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στις αρχές του 2009, στην Αθήνα.

Την πολιτική βούληση της Αθήνας να ενισχύσει τις σχέσεις με το Μπακού, με έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, σηματοδοτεί η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από τη Δευτέρα στο Αζερμπαϊτζάν.

Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου έρχεται μετά από σειρά πυκνών ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πρώτη αυτή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στις αρχές του 2009, στην Αθήνα.

Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι ότι ο Κ.Παπούλιας συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα, τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γ.Διαμαντίδη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, οι οποίοι θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών για την ενέργεια, τη ναυτιλία, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική συνεργασία.

Οι δύο Πρόεδροι θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνο-Αζερικού επιχειρηματικού φόρουμ, επισφραγίζοντας έτσι την αμοιβαία πολιτική βούληση για ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει η υπογραφή, στη διάρκεια της επίσκεψης, Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Αζερικής SOCAR, με το οποίο εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ-SOCAR, ώστε η ΔΕΠΑ να αγοράζει απ’ ευθείας το Αζερικό αέριο από την προμηθεύτρια SOCAR και όχι μέσω της τουρκικής BOTAS.

Σημαντική θεωρείται και η συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας, την οποία αναμένεται να υπογράψει ο κ. Διαμαντίδης. Είναι μια συμφωνία που επωάζεται επί χρόνια και ανοίγει πολλά πεδία συνεργασίας, τόσο για τη μεταφορά πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν όσο και λόγω του ειδικού βάρους που έχει ο εμπορικός στόλος του Αζερμπαϊτζάν στη Μεσόγειο.

Ο κ. Δρούτσας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία μορφωτικής συνεργασίας, για τη διετία 2011-2013, η οποία άπτεται θεμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Παιδείας, θέματα που φέρνουν τις κοινωνίες των δύο χωρών πιο κοντά και αποτελούν το θεμέλιο κάθε περαιτέρω συνεργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk