Η σχέση του ΠαΣοΚ με τη Δικαιοσύνη ανέκαθεν ήταν προβληματική. Στην πραγματικότητα το ΠαΣοΚ δεν είχε τίποτα με τη Δικαιοσύνη. Είχε όμως με τα πρόσωπα που βρίσκονταν στην ηγεσία της. Τα θεωρούσε κάθε φορά που βρισκόταν στην αντιπολίτευση «όργανα» της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του κομματικού μηχανισμού.
Εναντίον Κόκκινου
Η μεγάλη σύγκρουση του ΠαΣοΚ με τη Δικαιοσύνη επήλθε τον Σεπτέμβριο του 1989 με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Στο στόχαστρό του εισήλθε ο τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινος, ένας δικαστικός με τον οποίο το ΠαΣοΚ ήρθε σε πλήρη αντιπαράθεση. Στην αρχή κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη επειδή παραβίασε, όπως ειπώθηκε, το Σύνταγμα, όταν όρισε (μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή- στην οποία συμμετείχαν οι Πρόεδροι Εφετών και Αρείου Πάγου) τον κ. Κόκκινο ως Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου. Αλλά όπως υποστήριξε εκείνη την εποχή το ΠαΣοΚ, ο κ. Κόκκινος είχε οριστεί να προεδρεύει του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου αφού είχαν απαγγελθεί οι κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Πράξη την οποία θεωρούσε αντισυνταγματική.
«Επίορκοι…»
Μία ακόμη μεγάλη σύγκρουση του ΠαΣοΚ με την ηγεσία της Δικαιοσύνης έγινε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή. Οι φράσεις «δικαστικό πραξικόπημα» , «επίορκοι δικαστές» και «απαράδεκτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» ακούστηκαν πολλές φορές. Το ΠαΣοΚ συγκρούστηκε σφοδρότατα με τους ανώτατους δικαστικούς κκ. Δ.Λινό,Ρωμ.Κεδίκογλου και Γ. Σανιδά. Αφορμή στάθηκαν τα σκάνδαλα για το Βατοπαίδι, τις υποκλοπές, τις απαγωγές Πακιστανών, καθώς και η «υπόθεση Αρ. Παυλίδη». Δύο στελέχη του ΠαΣοΚ, οι κκ. Θ. Πάγκαλος και Μιλτ. Παπαϊωάννου, έφτασαν στο σημείο να επισκεφθούν τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν.Παπαληγούρα και να του ζητήσουν ευθέως να μην τοποθετήσει τον κ. Κεδίκογλου Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα δημοσίως «επίορκο δικαστή». Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον κ. Σανιδά, όταν επρόκειτο να προαχθεί από αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε εισαγγελέα. Ο υπεύθυνος τότε του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠαΣοΚ κ. Παπαϊωάννου επιχείρησε να ακυρώσει αυτή την «προαγωγή». Κατέθεσε και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είχε κτίσει αυθαίρετο κτίσμα σε δασική περιοχή στο Πόρτο Γερμανό: «Ολοι οι Ελληνες έχουν από ένα αυθαίρετο» ήταν η απάντηση, όπως λέει ο κ. Παπαϊωάννου, του υπουργού, για να ανταπαντήσει εν συνεχεία το ΠαΣοΚ: «Ναι, αλλά όλοι οι Ελληνες δεν είναι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου». Κυρίως το ΠαΣοΚ έκανε κριτική στους δικαστικούς επειδή, όπως έλεγαν τα στελέχη του, «προσπαθούσαν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα» των υπουργών της ΝΔ.
Η υπόθεση Βατοπαιδίου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όταν δύο δικαστικοί, οι αντεισαγγελείς Εφετών κυρία Ελένη Σωτηροπούλου και Ευθ.Κολιούσης , έστειλαν την υπόθεση «αμελλητί» στη Βουλή για τα περαιτέρω, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και ο κ. Σανιδάς δεν συμφώνησε με αποτέλεσμα να παραιτηθούν οι δύο δικαστικοί. Τον κ. Σανιδά επιπλέον κατηγορούσε το ΠαΣοΚ ότι κωλυσιεργούσε να φέρει το σκάνδαλο για το Βατοπαίδι στη Βουλή με την αιτιολογία «ότι δήθεν οι υπουργοί παραπλανήθηκαν για τις ανταλλαγές με τη Μονή». Και ακόμα ότι επέστρεψε την πρόταση του εισαγγελέα Ρόδου στην υπόθεση του κ. Αρ. Παυλίδη χωρίς τελικά να διαβιβαστεί στη Βουλή.
Ο κ. Λινός για το ΠαΣοΚ ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού τοποθετήθηκε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από δική του κυβέρνηση. Δεν δίστασε όμως το ΠαΣοΚ αργότερα να επιτεθεί εναντίον του κατηγορώντας τον ευθέως για συγκάλυψη στην υπόθεση των υποκλοπών…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ