Η προσφυγή της Μicrosoft κατά της Google στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» θα μπορούσε να είχε δύο τίτλους. Ο πρώτος είναι αυτός της ταινίας του 1989 στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Τζον Τραβόλτα: «Κοίτα ποιος μιλάει» για αθέμιτο ανταγωνισμό… Ο δεύτερος τίτλος που θα ταίριαζε στην προσφυγή της εταιρείας του βαθύπλουτου Μπιλ Γκέιτς κατά ανταγωνιστή της για «ανορθόδοξες» πρακτικές είναι ότι «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Διότι η πρώτη (αλλά όχι η μόνη) φορά που η Μicrosoft καταδικάστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο από την Κομισιόν ήταν πριν από οκτώ χρόνια.
Την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία παραγωγής λογισμικού Μicrosoft κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας την Google για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης εις βάρος της Βing, η οποία επίσης ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων του Γκέιτς. Στην εκτενή αναφορά της στις «αθέμιτες πρακτικές» η Μicrosoft αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα «τεχνικά εμπόδια» που θέτει η Google μέσω της θυγατρικής της ΥouΤube αποκλείοντας τη μηχανή αναζήτησης Βing από τους προβαλλόμενους ιστότοπους. Επίσης γίνεται αναφορά στην παρεμπόδιση των χρηστών «έξυπνων τηλεφώνων» στη χρήση βίντεο από τη ΥouΤube. Συγκεκριμένα απαριθμούνται πέντε πρακτικές με τις οποίες η Google προσπάθησε να «βγάλει έξω από το παιχνίδι» προϊόντα και υπηρεσίες της Μicrosoft.
Πρώτον, μέσω της παρεμπόδισης της προβολής της Βing από τα αποτελέσματα αναζήτησης του ΥouΤube, του δημοφιλέστερου καναλιού προβολής βίντεο στο Διαδίκτυο.
Δεύτερον, με τη «φραγή χρήσης» του ΥouΤube στα κινητά τηλέφωνα της Μicrosoft.
Τρίτον, με τον περιορισμό της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά βιβλία που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.
Τέταρτον, με τον εξαναγκασμό από μέρους της Google σε συνεργάτες της να μη διαφημίζουν ανταγωνιστές της.
Πέμπτον, με την επιβολή της μηχανής αναζήτησης Google σε μεγάλους και δημοφιλείς ιστότοπους.
Οπως εύστοχα παρατηρεί ο αρθρογράφος του ΒΒC Ρόρι Τζόουνς, πρόκειται για κλασική περίπτωση όπου «ο πιο αδύναμος της παρέας φωνάζει για να κάνει αισθητή την παρουσία του». Διότι μπορεί η Μicrosoft να κατέχει ηγετική (βλ. δεσπόζουσα) θέση στην παγκόσμια αγορά λογισμικών για υπολογιστές, όμως στους τομείς της αναζήτησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο αλλά και στην αγορά κινητών το μερίδιο αγοράς που κατέχει είναι μηδαμινό. Στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Google δεν είναι η Βing αλλά η κινεζική Βaidou, η οποία ανάγκασε την αμερικανική εταιρεία να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά την περασμένη χρονιά. Αλλά και στη νέα γενιά κινητών, τα επονομαζόμενα smartphones, τα Αndroid της Google είναι μακράν πιο επιτυχημένα (σε επίπεδο πωλήσεων) από τα Windows Ρhones της Μicrosoft.
Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι οι επισημάνσεις της ενάγουσας εταιρείας δεν είναι ανυπόστατες και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί απλώς και μόνο με την επίκληση τυχαίων μαρτύρων που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα πολυμέσα και τις μηχανές αναζήτησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Η Google είναι προφανές ότι δεσπόζει στην αγορά. Με αθέμιτα ή όχι μέσα, αυτό μένει να αποδειχθεί από τα όργανα της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση όμως προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη να εγκαλεί η Μicrosoft ανταγωνιστές της για πρακτικές στις οποίες… ειδικεύεται εδώ και χρόνια. Κάτι που είναι επίσης εύκολο να αποδειχθεί. Η Κομισιόν είναι αυτή που έχει καταδικάσει στο παρελθόν (2003, 2006) τη Μicrosoft για αθέμιτες πρακτικές επιδικάζοντας πρόστιμο άνω των 500 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικότερες είναι οι υποθέσεις «επιβολής» του λογισμικού Windows στην αγορά, αλλά και αντίστοιχη περίπτωση με το πρόγραμμα Μedia Ρlayer.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ