Διαδικασίες-«εξπρές» για νέες τουριστικές επενδύσεις, με την ίδρυση «υπηρεσίας μιας στάσης» (one stop shop) εισάγει το σχέδιο νόμου «fast track» που θα θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, παράλληλα με αυτό που ορίζει την τουριστική κατοικία, μέσα στον Απρίλιο.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει την απλοποίηση και την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις μη στρατηγικού χαρακτήρα τουριστικές επενδύσεις, όσες δηλαδή δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου «fast track» του υπουργείου Επικρατείας για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων» και αποτελούν τον κύριο όγκο των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα. Το νομοσχέδιο θα φέρει και την υπογραφή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη σε κάποιες ρυθμίσεις, ενώ λειτουργεί συμπληρωματικά στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Το Χωροταξικό αναμένεται να τροποποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο και θα καθορίζει τη χρήση γης στην ελληνική επικράτεια.
Στόχος είναι η δημιουργία «φιλικού» περιβάλλοντος, το οποίο θα εξαλείφει την «επίπονη» γραφειοκρατία στη διαδικασία αδειοδότησης και θα εξασφαλίζει εξίσου επενδυτή και Δημόσιο, σε τουριστικές επενδύσεις από ένα μέγεθος και πάνω. Ενδεικτική είναι άλλωστε η περίπτωση της επένδυσης Costa Νavarino της εταιρείας ΤΕΜΕS ΑΕ του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, η οποία χρειάστηκε πάνω από 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις σε μία 12ετία, από το 1997, για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Με τα δύο νομοσχέδια εκτιμάται επίσης ότι θα αναβαθμιστεί η αξία χρήσης των ακινήτων τόσο της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) όσο και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), τα οποία γίνονται πιο ελκυστικά σε δυνητικούς επενδυτές, καθώς εμπλουτίζονται οι εναλλακτικές αξιοποίησής τους και γίνεται πιο ευέλικτη η διαδικασία υλοποίησης του εγχειρήματος.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π.Γερουλάνος τονίζει: «Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, ο τουρισμός και οι τουριστικές επενδύσεις αποτελούν τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης. Προχωράμε στη θέσπιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις τουριστικές επενδύσεις».

Στην όμιλο Chipita ο κ. Στέργιος Νέζης

Επιτελική θέση στην εταιρεία τροφίμων Chipita ανέλαβε από την 1η Απριλίου ο κ. Στ. Νέζης. O έμπειρος μάνατζερ θα είναι υπεύθυνος του εταιρικού τομέα και θα έχει υπό την εποπτεία του τα εννέα εργοστάσια που διαθέτει η ελληνική εταιρεία σε επτά χώρες.
Ο όμιλος Οlayan και ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος εξαγόρασαν την Chipita το 2010 από τη Vivartia και έχουν θέσει φιλόδοξα πλάνα για την ανάπτυξή της. Πρόκειται για μια διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία με δικά της σήματα, δική της τεχνολογία και παρουσία σε 35 χώρες, η οποία απασχολεί 9.500 εργαζόμενους. Η Chipita έκλεισε το 2010 με τζίρο 500 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ ΕΒΙΤDΑ. Το 80% της παραγωγής της καταναλώνεται στο εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες έχουν θέσει τον πήχη ψηλά, αφού για την επόμενη πενταετία προσδοκούν η εταιρεία να σημειώσει αύξηση πωλήσεων κατά 50% και κερδών κατά 70%.
Ο κ. Νέζης θα επιφορτιστεί και με την εισαγωγή της εταιρείας σε κάποιο διεθνές χρηματιστήριο, αλλά αυτό σε μακροπρόθεσμη βάση. Σημειώνεται ότι ο κ. Νέζης παραιτήθηκε πρόσφατα από επικεφαλής της Επιχειρηματικής Μονάδας των Θυγατρικών Εταιρειών του ΔΟΛ έπειτα από μια εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία. Η διοίκηση του οργανισμού εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον κ. Νέζη και γνωστοποίησε ότι παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η Chipita διαθέτει δικά της εργοστάσια σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Πολωνία, Ρουμανία, Νιγηρία, Ρωσία και Βουλγαρία, ενώ μετέχει με μειοψηφικές συμμετοχές σε μονάδες που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στην Πορτογαλία και στο Μεξικό.
Η διοίκηση του ομίλου ήδη έχει υπογράψει συμφωνίες για τη δημιουργία νέων εργοστασίων παραγωγής κρουασάν σε Τυνησία και Ιράν. Και σε αυτές τις μονάδες ο ελληνικός όμιλος θα διατηρεί μειοψηφικές συμμετοχές.
Σημειώνεται ότι η αγορά του κρουασάν στην Ελλάδα, παρά την κρίση, εξακολουθεί να εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ