Με κινητικότητα στο διπλωματικό παρασκήνιο αλλά και με αμείωτες μάχες επί του εδάφους συνεχίζεται η εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη. Το καθεστώς, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε έναν έμμεσο διάλογο με τη Δύση, αρνήθηκε την κατάπαυση που πρότειναν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι με τη σειρά τους φαίνεται ότι δεν μπορούν να κάμψουν εύκολα τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η απόρριψη από την Τρίπολη της πρότασης για υπό όρους κατάπαυση του πυρός που έκαναν οι εξεγερμένοι αποδεικνύει ότι ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι «δεν θέλει την ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη. «Θέλει να προκαλέσει στο λιβυκό λαό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κακό προτού αποχωρήσει από την εξουσία» υπογράμμισε σχετικά ο Μουστάφα Γεριάνι.
Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ζήτησε για την κατάπαυση του πυρός ελευθερία λόγου για τους Λίβυους που ζουν στα δυτικά της χώρας (είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό) και κυρίως απόσυρση των δυνάμεων του Καντάφι από τις πόλεις που ελέγχουν. Οι προτάσεις απορρίφθηκαν από την Τρίπολη.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου επισήμανε ακόμη ότι η επιφυλακτικότητα της διεθνούς κοινότητας να εξοπλίσει τους εξεγερμένους με όπλα «μπορεί να παρατείνει για καιρό τον πόλεμο», αν και υπογράμμισε ότι οι εξεγερμένοι μπορούν να βρουν όπλα και από άλλες οδούς. «Εχουμε λιγότερο οπλισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι, όμως είμαστε ο λαός» δήλωσε.
Νεκροί από «φίλια» (νατοϊκά) πυρά
Ωστόσο οι ανεκπαίδευτες αλλά ενθουσιώδεις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν και άλλους κινδύνους να αντιμετωπίσουν.
Δέκα αντικαθεστωτικοί και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από λάθος το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης του ΝΑΤΟ κοντά στην Μπρέγκα, ανέφερε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Αεροσκάφος της συμμαχίας άνοιξε πυρ εναντίον μίας αυτοκινητοπομπής πέντε ή έξι οχημάτων, ανάμεσά τους και ένα ασθενοφόρο λίγο αφότου ένας εξεγερμένος είχε πυροβολήσει στο αέρα για να εκφράσει τη χαρά του, διευκρίνισε ο Ισα Χάμις.
«Ηταν λάθος (σ.σ. του αντικαθεστωτικού), τα αεροπλάνα πίστεψαν ότι πυροβολεί εναντίον τους και χτύπησαν την αυτοκινητοπομπή» δήλωσε ο Χάμις στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλοι εξεγερμένοι υποστήριξαν στο Reuters ότι άνθρωποι του καθεστώτος αναμείχτηκαν με τους εξεγερμένους και έριξαν στο αέρα για να προσελκύσουν την προσοχή των συμμαχικών αεροσκαφών που με τη σειρά τους εξαπέλυσαν επίθεση.
Παρά την επίθεση, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών επιθυμούν τη συνέχιση των βομβαρδισμών, υπογραμμίζοντας ότι τελικός σκοπός είναι «να ξεφορτωθούμε τον Καντάφι».
Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι εξετάζει τις πληροφορίες από τη Λιβύη. «Λαμβάνουμε πάντα σοβαρά υπόψη μας τις πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο αμάχων» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου. «Αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει τους άμαχους και τις πολιτικές περιοχές από τις επιθέσεις» πρόσθεσε.
Πόλεις αλλάζουν χέρια ύστερα από σφοδρές μάχες
Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον συνταγματάρχη Καντάφι έχουν κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να ανατρέψουν την προέλαση των αντικαθεστωτικών προς τα δυτικά όπου και βρίσκεται η Τρίπολη.
Σφοδρές μάχες σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Μπρέγκα ενώ και άλλες πόλεις, όπως η Ατζαμπίγια, αλλάζουν χέρια, κάνοντας όλο και πιο αβέβαιη τη συνέχιση των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους αλλά και περιοχές αμάχων στο Χομς, στα βόρεια, και στο Αρουτζμπάν στα νοτιοδυτικά. Από τις επιθέσεις αναφέρθηκαν μερικοί τραυματισμοί.
Προσέγγιση (;) με Βρετανούς
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται καθημερινά οι πληροφορίες για επαφές συνεργατών του Καντάφι με βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς εκτιμάται ότι το καθεστώς επιχειρεί να διαμορφώσει τη στρατηγική εξόδου του από τη χώρα.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει το ένα τέταρτο της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, ενώ Κίνα και Γερμανία ζητούν από κοινού τον τερματισμό των επιχειρήσεων και την εξεύρεση μη στρατιωτικής λύσης στην κρίση.