Η κυβέρνηση του Τόκιο λέει ότι θα κερδίσει τη μάχη στη Φουκουσίμα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι Ιάπωνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ακτινοβολίας, εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των Αρχών.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος για μία μακροχρόνια μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

«Στο παρόν στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σταθμός έχει επαρκώς σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις και είμαι πεπεισμένος ότι ο σταθμός μπορεί να σταθεροποιηθεί. Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να πούμε πότε θα συμβεί, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι Ιάπωνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ακτινοβολίας, εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των Αρχών.

Δύο ημέρες μετά τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο κ. Καν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα αποφασίσει για την έκταση των ζωνών «σύμφωνα με τις συμβουλές και τις προτάσεις των ειδικών».«Στην Ιαπωνία, ζητούμε από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τους κανόνες, διότι εάν το πράξουν, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την υγεία τους»

, ανέφερε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει κρατικούς πόρους στην ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο και διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σταθμού και να διασφαλίσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα του Τόκιο. «Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα Mainichi δημοσίευσε χθες, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο, πληροφορία σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση «θα χορηγήσει πόρους ώστε να συμμετάσχει» στη διαχείριση της Tepco.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησής της.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Μπάνρι Καϊέντα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να μελετήσει τι είδους οικονομική βοήθεια θα χορηγήσει το ιαπωνικό κράτος στην Tepco.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk