Ο κ. Τζιετσί τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα προσφέρει καλές συνθήκες εργασίας στους ξένους ανταποκριτές στην Κίνα σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της χώρας». «Ελπίζουμε επίσης ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι θα συμμορφωθούν στους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Γιάνγκ μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων.
Το Πεκίνο έθεσε περιορισμούς στις δραστηριότητες των δημοσιογράφων εμποδίζοντάς τους να μεταβούν σε σημεία όπου θα διεξάγονταν συγκεντρώσεις, ύστερα από εκκλήσεις που διατυπώνονταν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού για κινητοποιήσεις, στο πνεύμα της «εξέγερσης του γιασεμιού» στην Τυνησία.
Τουλάχιστον δέκα ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και ένας μεταξύ αυτών ξυλοκοπήθηκε από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που φορούσαν πολιτικά, ενώ προσπαθούσε με την κάμερά του να απαθανατίσει τα συμβάντα.
Μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά ρούχα εξασφαλίζουν, με ωμότητες και εκφοβισμούς, ότι οι δημοσιογράφοι που έχουν μεταβεί σε χώρους που ορίζονται για τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων, δεν μπορούν να φωτογραφίζουν ούτε να μαγνητοσκοπούν. Δεδομένης της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που αναπτύσσεται εκ των προτέρων σε κάθε τόπο συγκέντρωσης, πολλές φορές η κινητοποίηση δεν πραγματοποιείται ποτέ.
Πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν διαπιστευτεί στην Κίνα παρακολουθούνται στην κατοικία τους ή όπου κινούνται, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ενωση Ξένων νταποκριτών της Κίνας.
Με την ευκαιρία αυτή, η κυβέρνηση έθεσε εκ νέου σε ισχύ κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν την υποχρεωτική έγκριση των αρχών πριν από κάθε ρεπορτάζ.