Ακόμα πιο βαθιά βύθισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας ο οίκος Standard & Poor’s αναθεωρώντας την προηγούμενη βαθμολογία κατά μία βαθμίδα, από Α- σε ΒΒΒ+. Η υποβάθμιση βασίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, στο διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών οι οποίες θα χρειαστούν επιπλέον 24 δισ. ευρώ για τη διάσωσή τους.

Ο οίκος επισημαίνει ακόμα ότι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας αυξήθηκαν μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, ενώ εκφράζει ανησυχίες και για το μη εξασφαλισμένο χρέος της κυβέρνησης.
Σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από τους άλλους δύο οίκους Moody’s (Βaa1) και Fitch (BBB+).

Όμως η υποβάθμιση της χώρας από το «καρτέλ των οίκων» δεν αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Εντα Κένι. Διότι ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» προκαλεί η «σταθερή αντίθεση» της ΕΚΤ στην πρόθεση του Δουβλίνου να επιμεριστεί μέρος των ζημιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου στους μετόχους των τραπεζών.

Ακόμα και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί στήριξε σήμερα την ιρλανδική κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν θα έχει αποτέλεσμα η μεταγραφή των ζημιών από το τραπεζικό σύστημα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης».
Όμως το «βέτο» του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στο «κούρεμα» του τραπεζικού χρέους εις βάρος των μεριδιούχων έχει ασφαλώς μεγαλύτερη ισχύ από την άτυπη στήριξη του Ρουμπινί στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία της κυβέρνησης να πράξει αυτό που θα ήθελε στο ζήτημα των τραπεζών ο ιρλανδός πρωθυπουργός αρκέστηκε να ευχηθεί «να είναι αυτό το τελευταίο πακέτο που δίνεται στις τράπεζες». Κάτι που κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι με βάση τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών.

Οι έξι μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν λάβει μέχρι τώρα 70 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένης της νέας ένεσης ρευστότητας των 24 δισ.), 35 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ και της ΕΕ και σχεδόν 89 δισ. ευρώ σε ρευστότητα και εγγυήσεις από την ΕΚΤ.

Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν ότι οι «μαύρες τρύπες» των τραπεζών είναι ακόμα μεγαλύτερες από όσο εκτιμά η Τράπεζα της Ιρλανδίας και (αργά ή γρήγορα) θα απαιτηθεί νέο πακέτο αξίας έως και 40 δισ. ευρώ.