Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μπορεί να καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Γαλλία το 2012, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Με βάση δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFM-TV και του ραδιοφωνικού σταθμού RMC, ο Σαρκοζί μπορεί στον πρώτο γύρο να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από την Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας (FN), αν αντίπαλοι του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η Μαρτίν Ομπρί ή ο Φρανσουά Ολάντ.

Αν όμως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, τότε ο κ. Σαρκοζί και η κυρία Λεπέν φαίνεται να λαμβάνουν από 18% στον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Στρος-Καν το 33% των ψήφων.

Η νέα αυτή δημοσκόπηση έρχεται για να δώσει στον γάλλο πρόεδρο μία τονωτική ένεση πολιτικής ανακούφισης καθώς παλιότερα γκάλοπ έδειχναν ότι ο κ. Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ένα χρόνο πριν τις εκλογές, φερόταν να αποκλείεται από τον πρώτο γύρο από την υποψήφια της άκρας δεξιάς.

Η Aκρα Δεξιά στη Γαλλία έχει ήδη βρεθεί μια φορά στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2002, όταν τότε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν.