«Μπαλάκι» το χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού

Στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο πέταξε σήμερα, Πέμπτη, το… μπαλάκι για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης. Η ριζική αναθεώρησή του είχε αποτελέσει την «προεκλογική σημαία» του ΠαΣοΚ διότι, όπως υποστήριζε τότε, το σχέδιο που είχε προωθήσει η ΝΔ «παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα».

Στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο πέταξε σήμερα, Πέμπτη, το… μπαλάκι για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης.

Η ριζική αναθεώρησή του είχε αποτελέσει την «προεκλογική σημαία» του ΠαΣοΚ διότι, όπως υποστήριζε τότε, το σχέδιο που είχε προωθήσει η ΝΔ «παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα».

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σηφουνάκης ερωτώμενος σχετικά, απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι «την ευθύνη έχει το υπουργείο Πολιτισμού». Όπως είπε, όταν υπάρξει πρόταση από το συναρμόδιο υπουργείο «θα τοποθετηθούμε».

Διευκρίνισε πάντως ότι η πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να μειωθούν σε όλη τη χώρα οι συντελεστές δόμησης για τουριστική εκμετάλλευση (ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες κ.ά.).

Τα εκτός σχεδίου

Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση δεν απέκλεισε αλλαγές στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει εκτός σχεδίου δόμηση».

Σχετικά με το… ξεχείλωμα των οικισμών ανέφερε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει η επέκταση των σχεδίων πόλεως».

Ο κ. Σηφουνάκης παρουσίασε και τις κατευθύνσεις του υπουργείου όσον αφορά την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από οκτώ χρόνια.

Σε αυτά θα καθορίζεται ποια σημεία μπορούν να δομηθούν και ποια όχι ώστε να γνωρίζει ο πολίτης, οι φορείς, ο επιχειρησιακός κόσμος που και πως θα μπορούν να δημιουργήσουν ή να επενδύσουν.

Τα 12 περιφερειακά χωροταξικά θα ενσωματώσουν οι νέες διεθνείς πολιτικές αλλά και τις νέες αρμοδιότητες που δημιουργούνται με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Οι αναθεωρήσεις

Τον… δρόμο της αναθεώρησης έχουν πάρει και τα εγκεκριμένα Χωροταξικά Πλαίσια εθνικού επιπέδου, δηλαδή το Γενικό Πλαίσιο και τα Ειδικά Πλαίσια για τις ιχθυοκαλλιέργειες (το οποίο ολοκληρώνεται), τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η αναθεώρηση θα συμβάλει στη βελτίωση της γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας αφού θα υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών στα σύνορα.

Αναθεώρηση της χωρικής πολιτικής απαιτεί και η Εγνατία Οδός η οποία έχει αλλάξει ριζικά τον χάρτη μεταφορών της περιοχής.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα υπάρξει πρόβλεψη για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης ώστε να σταματήσει η πολυδάπανη μεταφορά του νερού με υδροφόρα πλοία και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας των άνυδρων νησιών του Αιγαίου.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημιουργηθούν επαρκείς υποδοχείς της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή των Οινοφύτων. «Τα Περιφερειακά Πλαίσια δεν μπορούν να δώσουν από μόνα τους λύσεις, αλλά θέτουν μια ισχυρή βάση για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναπτυξιακών ζητημάτων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός όλων των επιπέδων», σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους τοπικούς φορείς.

Το κόστος

Η ολοκλήρωση των μελετών για την αναθεώρηση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού αναμένεται σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 3.100.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk